Nouă imigranţi şi-au pierdut viaţa în încercarea de a intra în enclava spaniolă Ceuta

Stand de ziare.
Stand de ziare. (ANDREAS SOLARO / AFP / GettyImages)

Încercarea mai multor imigranţi ilegali de a sări gardul frontierei cu enclava spaniolă Ceuta din Maroc s-a soldat cu moartea a nouă persoane, scriu vineri cotidienele spaniole. În plus, acestea consemnează şi faptul că procuratura îi va solicita Infantei Cristina 600.000 de euro sub formă de responsabilitate civilă pentru banii deturnaţi de soţul ei, Inaki Urdangarin.

Nouă imigranţi au murit într-o încercare de a intra în Ceuta, anunţă cotidianul El Pais. Sute de imigranţi ilegali încercau să intre înot pe teritoriul spaniol, când au fost opriţi de agenţi ai Gărzii Civile, precizează publicaţia citată. Aceasta scrie şi că procuratura va solicita plata a 600.000 de euro de către Infanta Cristina, în contul responsabilităţii civile pentru banii deturnaţi de soţul ei. Este un aspect asupra cărora sunt de acord atât judecătorul care a inculpat-o pe fiica cea mică a regelui Spaniei, cât şi procuratura. La finalul audierii care va avea loc sâmbătă, procuratura va cere însă clasarea dosarului inculpării infantei, precizează cotidianul spaniol citat.

Cotidianul ABC scrie de asemenea că au murit cel puţin nouă imigranţi în încercarea de a intra înot în Ceuta, când încercau să înconjoare punctul de trecere a frontierei din enclava spaniolă. Şi această publicaţie comentează faptul că procuratura îi va solicita Infantei să plătească o amendă de 600.000 de euro dacă se va dovedi că a profitat, chiar şi fără ştiinţă, de bani obţinuţi ilegali. Dacă Infanta nu plăteşte această amendă înainte de viitorul proces în care este cercetat soţul ei, ar urma să fie oricum reprezentată de un avocat, precizează cotidianul spaniol citat.

Cotidianul La Razon anunţă vineri că organizaţii de stânga organizează manifestaţii ilegale la care Infanta să fie huiduită, înainte de intrarea în tribunalul unde va da explicaţii pentru delictele fiscale de care este inculpată. În plus, acelaşi cotidian spaniol dezvăluie şi că în 'războiul' dintre judecător şi procuratură, aceste două părţi nu au discutat deloc pregătirea interogatoriului care va avea loc sâmbătă.

Catalonia solicită guvernului central un împrumut de 6,3 miliarde de euro şi apelează din nou la fondul de lichidităţi, dar cu 41% mai puţin decât anul trecut, calculează cotidianul La Vanguardia. Comunitatea Valenciană a cerut 4,2 miliarde de euro, iar Andaluzia - 3,3 miliarde de euro, mai arată cotidianul catalan.

Tot în Catalonia, cotidianul El Periodico observă că majorarea tarifelor la curent îl pedepsesc pe micul consumator, iar cota fixă plătită chiar dacă nu se foloseşte curentul a crescut cu 70% într-un an, astfel că experţii şi organizaţiile consumatorilor recomandă calcularea corectă a consumului fiecărei gospodării. Acelaşi cotidian semnalează şi faptul că organizaţia Reporteri fără Frontiere a denunţat, în Spania, valul răpirilor de jurnalişti în Siria.

Consilierul catalan Francesc Homs, din cadrul guvernului regional, le-a cerut ajutorul oamenilor de afaceri din Madrid, în căutarea unei soluţii şi a unui acord la actuala spirală a revendicărilor secesioniste. Cotidianul El Mundo scrie vineri că oamenilor de afaceri madrileni, Homs le-a adresat un avertisment, ca să se implice. 'Aceasta nu poate să capete proporţii necontrolate', a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe