Cu ce se mai ocupă agenţii Kremlinului: Pregătesc felicitări cu semnătura lui Putin pentru veteranii de război din Republica Moldova

Alexei Petrovici, şeful Comitetului Naţional de Coordonare „Pobeda” (Victorie, n..r) din Republica Moldova (socialistii.md)
Maria Maevschi
08.05.2024

Moscova demonstrează o dată în plus cum „nu se amestecă” în treburile interne ale Republicii Moldova, aşa cum afirmă la fiecare conferinţă de presă organizată săptămânal de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. În acest an, toţi veteranii celui de-al Doilea Război Mondial din Republica Moldova vor primi felicitări personalizate cu semnătura preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat şeful Comitetului Naţional de Coordonare „Pobeda” (Victorie, n..r) din Republica Moldova, Alexei Petrovici, un apropiat al liderului socialiştilor Igor Dodon.

Potrivit lui Petrovici, Comitetul Naţional de Coordonare „Pobeda” din Republica Moldova împreună cu Ambasada Rusiei de la Chişinău pregătesc felicitări personalizate cu semnătura liderului de la Kremlin pentru toţi veteranii aşa-numitului Război pentru Apărarea Patriei, notează portalul rus de ştiri RIA Novosti.

Presa de la Moscova insinuează că misiunea Uniunii Europene în Republica Moldova a solicitat ca, pentru celebrarea Zilei Europei la 9 mai, să le fie pusă la dispoziţie Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului, lucru acceptat de actuala guvernare. Pentru a-şi argumenta afirmaţiile, media de la Moscova face referire la pagina de socializare a preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, unde aceasta îndeamnă toţi cetăţenii să se alăture celebrării Zilei Europei la 9 mai.

Menţionăm că marşul anunţat pentru 9 mai de Comitetul Naţional de Coordonare „Pobeda” a transmis că se vor alătura, fără simboluri politice, reprezentanţii Partidului Socialiştilor în frunte cu pro-rusul Igor Dodon şi cei ai blocului nou creat la Moscova de oligarhul fugar Ilan Şor „Pobeda” (Victorie, n.r.).

"Împreună cu Ambasada Rusiei, pregătim felicitări personalizate pentru toţi veteranii din partea preşedintelui Federaţiei Ruse. De asemenea, aceştia vor fi felicitaţi de către reprezentanţi ai organizaţiilor publice şi ai autorităţilor municipale", a declarat Petrovici.

Amintim că Guvernul de la Chişinău a avizat, în cadrul şedinţei din 21 iunie, proiectul de lege privind anularea sărbătoririi „Zilei Victoriei”. Astfel, ziua de 9 Mai urmează a fi redenumită în „Ziua Victoriei asupra Nazismului şi a Comemorării celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial” şi sărbătorită la 8 mai, iniţiativă neaprobată încă de Parlamentul de la Chişinău în lectură finală.

Totuşi, deputaţii PAS Eugeniu Sinchevici şi Natalia Davidovici au înregistrat un amendament la proiectul de lege care prevede că ziua de 8 mai va fi declarată „Ziua Victoriei asupra Nazismului şi a Comemorării celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Prin înlocuirea zilei Victoriei din 9 mai cu Ziua Comemorării marcată pe 8 mai, Republica Moldova se aliniază la rezoluţiile internaţionale adoptate cu zeci de ani în urmă de ONU, OSCE şi Consiliul Europei, care vizează şi schimbarea sărbătorilor cu un conţinut istoric ideologizat.

Totodată, legislativul de la Chişinău a aprobat o lege, potrivit căreia pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecţionarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe şi a literelor „Z” şi „V”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Persoanele fizice care nu se vor conforma legislaţiei în acest sens riscă amendă de la 4.500 la 9.000 lei sau 30/60 de ore de muncă în folosul comunităţii. Totodată, persoana cu funcţie de răspundere riscă amendă de la 9.000 la 18.000 de lei, iar persoana juridică – de la 18.000 la 30.000 de lei, se arată într-un comunicat al inspectoratului General al Poliţiei de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor