Elena Robu: Doresc să plâng la un film despre basarabenii duşi în Siberia

Deportările prin care au trecut basarabenii ar avea repercusiuni grave şi în prezent asupra gândirii moldovenilor, de aceea această dramă istorică trebuie vorbită cu voce tare publicului larg, susţine Elena Robu.
Elena Robu, jurnalistă din R. Moldova
Elena Robu, jurnalistă din R. Moldova (facebook.com)

Jurnalista Elena Robu constată că la 76 de ani de la primul val de deportări în Siberia, niciuna dintre guvernările Republicii Moldova de până acum nu a susţinut realizarea unui film artistic sau documentar despre fila neagră a istoriei neamului şi anume despre drama prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada sovietică. Pentru că autorităţilor nu le-ar păsa de istorie, de memoria basarabenilor care au murit în drum spre Siberia şi de viitorul ţării.

”Cu toată compasiunea pentru evrei, dar ei au ştiut foarte bine cum să prezinte întregii lumi drama prin care au trecut, atrocităţile la care au fost supuşi în perioada celui de-Al doilea război mondial. Astăzi, un glob întreg empatizează cu suferinţa pe care au fost nevoiţi să o simtă, de la copil, la vârstnic. Am urmărit probabil zeci de filme despre dramele prin care au trecut evreii în cel de-Al doilea război mondial. Aş fi vrut să plâng şi la un film despre basarabenii noştri duşi în Siberii de gheaţă. Prin acelaşi genocid au trecut şi ei. Poate nu au fost arşi de vii, dar au fost arşi de căldură în acele vagoane ale morţii cu care au fost duşi în Siberia”, scrie jurnalista într-un editorial.

Elena Robu notează că explicaţiile pe care le tot aude ar fi lipsa banilor, menţionând că în R. Moldova ar exista milioane de lei doar pentru tot felul de reforme care ar duce la nimic sau bani aruncaţi aiurea pentru reparaţii, maşini de serviciu şi deplasări neclare. ”Bine că sunt bani pentru furat.” În context, autoarea editorialului sugerează că cel care este gata să îşi asume o asemenea responsabilitate de a acumula fonduri şi de a realiza un film despre deportările basarabenilor, ar intra în istorie aproape ca un erou.

”Atâta timp cât această dramă prin care a trecut neamul nostru şi care are repercusiuni grave asupra noastră, a generaţiilor care vin, nu va fi cunoscută publicului larg şi nu se va vorbi cu voce tare, vom fi schilodiţi în minte şi gândire, fără ca măcar să ştim de ce”, concluzionează Elena Robu.

Un cititor din România a comentat editorialul, punctând că statul R. Moldova nu va face filme despre deportarea basarabenilor, deoarece nu ar exista interesul să se afle adevărul sau să se formeze un sentiment naţional. ”Ar fi complicat pentru stăpânii R. Moldova. Un popor care are trecut, instinctiv caută şi un viitor. Lumea trebuie ruptă de trecut ca să îşi piardă viitorul, identitatea, sensul, istoria. Istorie, patriotism, viitor, prosperitate, respect, lege, reguli, rigoare, competenţă, adevăr, mândrie naţională? Nu, pentru că atunci se termină rolul trădătorilor, hoţilor, ticăloşilor, mincinoşilor, obraznicilor… ”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe