Igor Dodon: Autorităţile au implicat R. Moldova într-un conflict diplomatic fără precedent

Dodon afirma că declararea lui Rogozin persoană indezirabilă a avut loc în baza indicaţiilor ”de peste Ocean”, însă Sturza susţine că decizia luată ar fi rezultatul unei supărări mari, personale a lui Plahotniuc.
Igor Dodon
Igor Dodon (presedinte.md)

Preşedintele Igor Dodon susţine că declararea vicepremierului Rusiei Dmitri Rogozin persona non-grata în Republica Moldova ar fi un act de mare stupiditate politică, autorităţile implicând Moldova într-un conflict diplomatic şi geopolitic fără precedent .

”Nu ştiu dacă guvernanţii fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduşi ca nişte marionete de peste Ocean. Cert este că azi ei au implicat Moldova într-un conflict diplomatic şi geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac”, scrie şeful statului pe pagina sa de socializare precizând că guvernarea ar duce ţara cu viteză maximă spre un grav accident politic, iar ”când ne vom izbi, vom simţi cu toţii consecinţele, pe ani înainte.”

Igor Dodon punctează că restabilirea bunelor relaţii cu Rusia, pentru care a pledat, ar constitui pentru zeci de mii de fermieri şi muncitori o şansă să obţină locuri de muncă şi venituri din export. Însă majoritatea parlamentară, guvernul şi PDM au făcut tot posibilul pentru a zădărnici aceste perspective economice şi sociale.

În opinia fostului premier al R. Moldova, Ion Sturza declararea ca persoană indezirabilă a lui Rogozin la Chişinău ar fi rezultatul unei supărări mari, personale a ”cetăţeanului Federaţiei Ruse, domnul Plahotniuc.”, iar acum de la faza de război rece între Guvernul moldovean şi cel rus se va trece la măsuri, destul de dureroase, punctuale nu faţă de statul R. Moldova ci faţă de anumite persoane.Mai mult, acesta confirmă ca niciodată nici România, nici Uniunea Europeană, nici Statele Unite nu au îndemnat autorităţile de la Chişinău să tensioneze relaţiile cu Federaţia Rusă.

”Firul roşu al acestei dispute de câteva luni este, de fapt, o vendetă personală a domnului Plahotniuc cu autorităţile Federaţiei Ruse, atunci când cineva din Federaţia Rusă a încercat să-l plaseze în listele de monitorizare ale Interpolului. De atunci s-a escaladat foarte mult acest dialog, contrar, poate, voinţei unor oficialităţi de la Chişinău, şi nu mă refer numai la Dodon”, a declarat Ion Sturza într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În context, presa rusă scrie despre convocarea ambasadorului Moldovei la Moscova, Andrei Neguţă la Ministerul rus de Externe unde i-a fost exprimat protestul faţă de hotărârea luată la Chişinău în privinţa lui Rogozin. De asemenea Andrei Neguţă ar fi fost avertizat că declararea vicepremierului rus persona non grata ar putea destabiliza situaţia în regiune, în particular, şi în Europa, în general.

”Asiguraţi-vă că răspunsul va fi la fel. Aşteptaţi-vă la contramăsuri asupra politicii rusofobe din Moldova”, a declarat şeful Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri CSI, Leonid Kalashnikov, citat de RIA ”Novosti”.

În cadrul şedinţei de guvern de miercuri, ministrul de Externe, Andrei Galbur, a anunţat decizia că R. Moldova l-a declarat „persoană indezirabilă” pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Hotărârea executivului vine după ce România i-a interzis vineri lui Rogozin să vină la Chişinău survolând spaţiul aerian românesc, invocând că se află pe lista ruşilor cu interdicţie de călătorie în UE din cauza politicii ruseşti faţă de Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe