Fostul deputat PDM Iurie Bolboceanu acuzat pentru trădare de Patrie, va compărea în faţa judecătorilor

Procurorii afirmă că fostul deputat ar fi avut întâlniri sistematice şi clandestine, aplicând metode şi tehnici speciale, primind şi recompense băneşti pentru însărcinările efectuate la comanda serviciului de spionaj rusesc.
Iurie Bolboceanu fost deputat PDM din Moldova
Iurie Bolboceanu fost deputat PDM din Moldova (facebook.com)

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale anunţă că a finalizat urmărirea penală şi a remis în instanţă de judecată cauza penală de acuzare a fostului deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Bolboceanu Iurie Ion pentru trădare de Patrie.

”Bolboceanu Iurie Ion, este acuzat de faptul, că fiind racolat de către ofiţerii Direcţiei Principale de Informaţii a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, (GRU), ce constituie un serviciu de spionaj străin, în perioada 05 octombrie 2016 – 17 martie 2017, urmărind un scop material, la însărcinarea acestora, a cules şi a livrat informaţii de interes naţional, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova”, informează Procuratura Generală potrivit unui comunicat.

Informaţiile furnizate de către învinuit ar fi constat în date concrete anticipative privind strategiile şi tacticile unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale şi vulnerabilităţi ale persoanelor cu funcţii înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluţia tactică a acţiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informaţii detaliate referitor la intenţiile şi planurile legislative ale grupurilor parlamentare ale partidelor de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formaţiunilor politice, informaţii cu potenţial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Procuratura Generală precizează că în cadrul acţiunilor de urmărire penală s-ar fi stabilit elemente certe ale acţiunilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea întâlnirilor sistematice şi clandestine, aplicarea metodelor şi tehnicilor speciale de contrafilaj, utilizarea canalelor securizate şi ascunse de legătură, oferirea recompenselor băneşti pentru însărcinările efectuate. Dacă va fi găsit vinovat de comiterea infracţiunii de care este acuzat, Bolboceanu Iurie Ion riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.

Amintim că fostul deputat PDM a fost reţinut pe 17 martie fiind prins în flagrant în timp ce ar fi transmis unui spion străin informaţii secrete. În aceeaşi zi, au fost efectuate percheziţii la domiciliul acestuia în cadrul dosarului penal intentat în baza articolului 337 "trădare de Patrie" şi articolului 338 — "spionaj" Cod Penal al RM. În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul acestuia, au fost găsite şi ridicate 23 de mii de dolari, bani pe care Bolboceanu i-ar fi primit în schimbul informaţiei livrate.

Iurie Bolboceanu a devenit deputat pe listele PDM în Legislativul ales la alegerile din 25 noiembrie 2010. Pe 6 martie 2014, la puţin timp înainte de expirarea mandatului, acesta a anunţat că părăseşte formaţiunea politică şi fracţiunea parlamentară a PDM. În martie 2015, fostul deputat a fost atacat chiar la scara blocului unde locuia din sectorul Buiucani al municipiului Chişinău şi grav bătut.