Sistemul mixt reduce dreptul diasporei moldoveneşti de a fi reprezentată în Parlament

Sistemul proporţional de vot pe liste de partid ar asigura reprezentativitatea tuturor în Legislativ, inclusiv a diasporei, afirmă Centrul de Politici şi Reforme din Moldova.
Ştampilă pentru alegeri
Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)

Centrul de Politici şi Reforme (CPR) Moldova în urma unei analize a modificărilor sistemului electoral din Moldova susţine că în rezultatul sistemului mixt - un vot în diasporă ar valora mai puţin decât un vot de acasă. Iar asta ar lovi direct în reprezentativitate. De asemenea, asociaţia care are drept scop îmbunătăţirea politicilor publice în Republica Moldova şi promovarea reformelor structurale conforme principiilor europene constată că votul diasporei ar fi mai greu de manipulat, motiv din care în ultimul timp a fost supusă atacurilor din partea unor analişti de la Chişinău.

”Aproximativ 800 mii de cetăţeni moldoveni sunt plecaţi din ţară. Sistemul mixt le reduce dreptul de a alege şi de a fi reprezentaţi în Parlament, pentru că în acest sistem, aceşti cetăţeni vor avea un număr fix de deputaţi, iar numărul acesta va fi decis de autorităţi. Autorităţile care au votat sistemul mixt contrar voinţei oamenilor, vor decide câţi deputaţi ”merită” diaspora”, a adăugat CPR Moldova.

ONG-ul menţionează că R. Moldova este o ţară, din care 25% din oameni sunt plecaţi, dar ei participă la viaţa de zi cu zi a ţării, cel puţin finanţându-şi familiile de aici - lucru ce ar trebui să fie responsabilitatea statului. Diaspora are dreptul să fie tratată egal.

”Pentru o ţară, în care 25% din cetăţeni sunt în afara hotarelor ei, dar, teoretic, ar putea veni la vot, sistemul proporţional de vot pe liste de partid este o opţiune imperativă - doar aşa se asigură reprezentativitatea tuturor. Oferind diasporei un număr inferior de mandate, sistemul mixt înjumătăţeşte votul diasporei”, punctează CPR Moldova precizând că pentru a evita efectele nefaste pentru democraţia din R. Moldova, Parlamentul trebuie să abroge noul sistem electoral de urgenţă.

De menţionat că CPR Moldova contribuie la sensibilizarea societăţii şi a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova despre pericolele reformei sistemului electoral, dar şi a îndemnat partenerii de dezvoltare să descurajeze orice iniţiativă de modificare a sistemului electoral şi, în continuare, să susţină edificarea statului de drept, pluralismul politic, libertatea şi independenţa mass-media în Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe