Dumitru Alaiba: După şase luni de activitate, Guvernul Chicu este servil, corupt şi rupt de nevoile cetăţenilor

Guvernul Chicu nu a rezistat imixtiunilor lui Dodon în activitatea instituţiilor guvernamentale. Nu a depus niciun efort pentru a accelera reforma justiţiei, nu a adoptat nicio măsură de combatere a corupţiei, afirmă deputatul PAS.
Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Guvernul condus de Ion Chicu a eşuat în faţa cetăţenilor. Este un Guvern slab, servil, corupt şi rupt de nevoile reale ale oamenilor, constată deputatul PAS Dumitru Alaiba, după ce a trecut în revistă mai multe eşecuri ale Guvernului Dodon, care la 13 mai împlineşte 6 luni de mandat.

În opinia parlamentarului, cele mai însemnate eşecuri ale Guvernului Chicu ar fi că ţara a înregistrat cea mai mare rată de infectare cu Covid-19 a personalului medical din lume, autorităţile fiind incapabile să stăvilească valul întâi al pandemiei cu virusul Wuhan.

Mai mult, executivul moldovean nu a depus niciun efort real pentru menţinerea locurilor de muncă şi suportul micilor antreprenori în timpul pandemiei. Măsurile economice ale guvernării arată bine doar pe hârtie. La modul practic, ele încurajează şomajul şi falimentele în lanţ. Guvernul Dodon nu a propus soluţii optime pentru antreprenori, iar din cauza aceasta criza va fi mai profundă.

De asemenea, acesta s-a referit la colapsul relaţiilor cu UE şi ratarea finanţării externe pentru că nu a făcut reformele necesare şi nici nu a încercat să construiască relaţii de încredere cu partenerii R. Moldova. Insultele şi atacurile arogante la adresa partenerilor nu au ajutat. Cabinetul Chicu s-a limitat doar la negocierea unui acord de împrumut cu Rusia, iar acesta a fost declarat neconstituţional.

„Zero progres pe reforma justiţiei. Guvernul a facilitat de facto capturarea CSM şi nu a depus niciun efort pentru a accelera reforma justiţiei. Ministerul Justiţiei s-a transformat într-un instrument de amânare a reformelor”, a notat deputatul PAS.

Totodată, Executivul a permis atacuri grosolane asupra presei şi a încurajat lipsa de transparenţă. A reluat contrabanda cu ţigări şi schemele. Niciun progres pe investigarea marilor dosare de corupţie. Numai în perioada februarie-martie 2020 au fost introduse ilegal prin regiunea transnistreană aproape 200 milioane ţigări. Acest guvern nu a adoptat nicio măsură ambiţioasă de combatere a corupţiei. Nicio schemă divulgată şi distrusă, nici un ban recuperat din frauda bancară. Până şi discursul luptei cu corupţia a dispărut din vocabularul lui Ion Chicu şi al lui Igor Dodon.

Potrivit lui Alaiba, în trei ani de preşedinţie, Igor Dodon a lucrat cu trei guverne dar nu şi-a permis atâtea imixtiuni în activitatea instituţiilor guvernamentale câte şi-a permis în şase luni ale activităţii Guvernului Chicu care nu a rezistat imixtiunilor prezidenţiale. „Este inclusiv eşecul premierului de a proteja instituţia, fiind un guvern slab, subordonat lui Igor Dodon.”