UE cedează presiunii Chinei comuniste care îi cenzurează un articol al blocului

Păstor cu oile, Simon, România
Păstor cu oile, Simon, România (Sean Gallup / Getty Images)

UE a încercat să apere faptul că a permis regimului comunist chinez să cenzureze o scrisoare a blocului european înainte de a fi publicată într-un ziar chinez.

Cenzura comunistă a eliminat o propoziţie care afirma că virusul Wuhan este originar din China.

Scrisoarea, co-semnată de cei 27 de ambasadori ai blocului, a fost publicată marţi în ziarul chinezesc Cotidianul Poporului, o oficină a Partidului Comunist.

UE a acceptat să permită cenzorilor să înlăture propoziţia care declara „Dar focarul coronavirusului din China şi răspândirea ulterioară a acestuia în restul lumii în ultimele trei luni ...”

Regimul de la Beijing promisese că scrisoarea va fi publicată în ziarul chinez, dar varianta ei, chiar şi cea cenzurată, a apărut doar în limba engleză, nu şi în chineză, astfel că a putut fi citită de un segment relativ mic de oameni din China.

„China are mass-media controlată de stat. Există cenzură, acesta este un fapt”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Virginie Battu-Henriksson, în momentul în care a încercat să justifice decizia de permitere a cenzurării scrisorii.

Henriksson a sugerat că UE a fost de acord, cu reticenţă, cu actul de cenzură deoarece ar fi fost totuşi preferabil să se comunice problemele cheie ale UE publicului chinez, inclusiv în ceea ce priveşte schimbările climatice, drepturile omului şi răspunsul la pandemie.

Este a doua oară, în cel puţin două săptămâni, când UE cedează în faţa cenzurii chineze. Într-un incident anterior, blocul a spălăcit criticile la adresa regimului comunist într-un raport care documenta modul în care guvernele Rusiei şi Chinei au împins „dezinformarea” cu privire la pandemia virusului Wuhan.

Uniunea Europeană urma să emită raportul, dar oficialii chinezi „au contactat rapid reprezentanţii Uniunii Europene de la Beijing pentru a încerca să blocheze publicarea documentului”, potrivit afirmaţiilor a doi diplomaţi. Apoi, UE „a diluat criticile asupra Chinei, un partener comercial vital”.

Politicianul conservator german Norbert Roettgen a criticat acţiunile UE, afirmând că „sunt şocat nu o dată, ci de două ori.” „Mai întâi, ambasadorii UE adoptă cu generozitate varianta oficială chineză, iar apoi reprezentantul UE acceptă cenzura chineză a editorialului comun”.

„Această poveste naşte o întrebare”, a spus un alt diplomat pentru Politico UE - „ce rost are să publici, dacă eşti cenzurat?”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii