Hong Kong: Conferinţă Falun Gong anulată de o ameninţare cu bombă
alte articole
O conferinţă anuală organizată în Hong Kong de practicanţi Falun Gong, o mişcare spirituală chineză, a fost anulată după ce poliţia a primit rapoarte privind o ameninţare cu bombă. Participanţii consideră că incidentul a fost premeditat şi instigat de un grup asociat cu poliţia secretă a regimului comunist, cu scopul de a suspenda evenimentul.
În 17 ianuarie, la ora 9:30, peste o mie de practicanţi Falun Gong din Hong Kong şi din regiune s-au întâlnit la BP Internaţional Hotel din Kowloon, pentru a participa la o conferinţă.
Cu puţin timp înaintea amiezii, poliţia din Hong Kong a ordonat evacuarea hotelului, susţinând că a primit un apel de urgenţă care i-a informat că în clădire ar fi plasată o bombă. Poliţia şi geniştii au descoperit ulterior, în toaleta bărbaţilor, la etajul unde avea loc conferinţa, un pachet care conţinea canistre cu gaz şi cronometre. După analiză, au descoperit că pachetul era de fapt inofensiv şi că nu exista niciun pericol.
În timpul evacuării, practicanţii Falun Gong au fost direcţionaţi către Parcul Kowloon din apropiere, unde au aşteptat timp de 6 ore înainte să fie lăsaţi să se întoarcă în clădire. Conferinţa a fost suspendată.
Ling, un plasator voluntar la conferinţă, a declarat ziarului Epoch Times că a observat un bărbat înalt, îmbrăcat în negru purtând un rucsac negru, care hoinărea la etajul la care se desfăşura conferinţa. Bărbatul, care părea să aibă peste 20 de ani, a întrebat unde se află toaleta, a intrat acolo şi a ieşit cinci minute mai târziu. Toate acestea s-au întâmplat la o jumătate de oră după începerea conferinţei.
În plus, Ling a declarat că unul dintre colegii săi l-a recunoscut pe bărbatul respectiv ca fiind un membru al Asociaţiei pentru Tineret din Hong Kong, un grup paravan comunist care a hărţuit aderenţii Falun Gong la evenimentele şi activităţile lor începând cu 2012. Membrii Asociaţiei pentru Tineret s-au întâlnit în dimineaţa zilei de 17 ianuarie în faţa BP Internaţional Hotel pentru a striga insulte, a difuza materiale audio care denunţau Falun Gong şi afişa bannere care calomniau Falun Gong.
Asociaţia menţionată are legături strânse cu Biroul 610 din China, o agenţie asemănătoare Gestapo-ului, condusă de Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez. Biroul 610 a fost creată în 1999 la ordinele fostului dictator Jiang Zemin pentru a eradica mişcarea Falun Gong [o combinaţie de exerciţii, meditaţie şi învăţături morale ce au la bază principiile adevăr, compasiune şi toleranţă].
Până în prezent, milioane de persoane care practică Falun Gong au fost aruncate în lagăre de reeducare, spitale psihiatrice şi închisori chineze, unde sunt torturate fizic şi psihic şi deseori omorâte. Anchetele desfăşurate după 2006, când au ieşit la iveală primele informaţii despre recoltarea forţată de organe de la practicanţi Falun Gong, au dus la obţinerea unui număr tot mai mare de dovezi care atestă aceste crime comise la ordinele şi sub supravegherea Partidului Comunist Chinez. Numărul practicanţilor ucişi este estimat la peste două milioane, iar în prezent sute de mii de practicanţi se află închişi în lagărele şi închisorile chineze.
Kan Hung-cheung, purtător de cuvânt al Asociaţiei Falun Dafa din Hong Kong a declarat despre alerta falsă cu bombă: “Acesta este un caz al terorii şi violenţei desfăşurate de Partidul Comunist Chinez, al cărui braţ ajunge în Hong Kong. Cerem ca poliţia să investigheze această problemă şi să îi aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi.”
Kan a cerut guvernului din Hong Kong şi comunităţii internaţionale să acorde atenţie acestui incident şi să susţină principiul “o ţară, două sisteme”. În 1997, când Marea Britanie a înapoiat Chinei controlul asupra Hong Kong-ului, fostul lider chinez Deng Xiaoping a căzut de acord ca oraşul-port din sudul Chinei să îşi menţină sistemul capitalist, statul de drept englez şi să păstreze un anumit grad de autonomie o perioadă de 50 de ani.
Locuitorii oraşului Hong Kong sunt tot mai îngrijoraţi de faptul că regimul din Beijing nu va respecta acest aranjament.
Ultimul incident care arată abuzuri masive ale regimului comunist chinez asupra societăţii din Hong Kong a fost arestarea unor editori cunoscuţi şi răpirea lor peste graniţa cu China, pentru simplul motiv că îndrâzniseră să publice cărţi despre viaţa romantică a actualului preşedinte chinez, Xi Jinping. La mai multe zile după dispariţie, editorii au apărut într-un material publicat de autorităţile chineze - filmat aparent într-o puşcărie chineză - în care îşi puneau cenuşă în cap pentru publicarea volumelor.
La acest articol au contribuit Frank Fang şi Larry Ong.