Juriştii străini fac apel pentru eliberarea avocaţilor chinezi întemniţaţi

Un grup de avocaţi şi jurişti străini au cerut Chinei să elibereze mai mulţi avocaţi şi consilieri juridici arestaţi pentru că au folosit legea chineză pentru a trage la răspundere oficiali comunişti sau pentru a proteja drepturile cetăţenilor chinezi.
Avocata chineză Wang Yu.
Avocata chineză Wang Yu. (Captură Foto)

Conform unui articol publicat recent de Associated Press, 20 de avocaţi şi jurişti proeminenţi din Europa, America de Nord, Australia ai Pakistan au cerut preşedintelui chinez Xi Jinping, într-o scrisoare publicată de ziarul britanic The Guardian, să elibereze 12 avocaţi chinezi şi consilieri juridici arestaţi.

În scrisoare, avocaţii şi juriştii, aparţinând în mare parte unor state occidentale, şi-au exprimat temerile cu privire la faptul că avocaţilor şi consilierilor juridici chinezi li s-a negat dreptul la reprezentare legală chiar din momentul detenţiei lor în iulie 2015.

În plus, aceştia au declarat că se tem pentru faptul că, fără o reprezentare legală, avocaţii şi consilierii juridici chinezi ar putea fi expuşi “unui risc ridicat pentru tortură sau alte tratamente crude şi inumane”.

China a arestat şase avocaţi pentru drepturile omului şi consilieri juridici pe baza suspiciunii că ar fi subminat statul, şi alţi trei pe baza suspiciunii de incitare la subminarea statului. Ambele încadrări sunt în mod uzual folosite pentru a arunca în puşcării dizidenţii.

Un alt consilier juridic a fost arestat pentru presupusa asistare la distrugerea de dovezi. China Human Rights Lawyers Concern Group, un grup din Hong Kong, a declarat că numeroşi alţi avocaţi sunt în continuare daţi dispăruţi.

Avocaţii arestaţi au încercat să folosească legile chineze pentru a trage la răspundere oficiali vinovaţi de încălcarea legii sau pentru a proteja drepturile cetăţenilor, dar Beijingul susţine că aceştia au încercat să saboteze sistemul juridic printr-un activism inadecvat.

Începând cu iulie 2015, peste 300 de avocaţi, consilieri juridici, angajaţi ai unor firme de avocatură şi activişti sociali au fost arestaţi şi interogaţi.

Majoritatea au fost eliberaţi, dar printre proeminenţii avocaţi pentru drepturile omului arestaţi se numără şi Wang Yu, care a apărat cinci femei ce au ajuns să fie cunoscute sub numele de “Grupul celor cinci feministe”. Femeile au fost arestate în martie 2015 după ce au plănuit să distribuie pliante împotriva hărţuirilor sexuale comise în mai multe oraşe chineze, un scandal ce a atras atenţia internaţională.

Avocaţii arestaţi sunt cunoscuţi pentru preluarea unora dintre cele mai sensibile cazuri din China, care includ deseori petiţionari nemulţumiţi de guvernele locale, aderenţi ai mişcării spirituale persecutate Falun Gong, creştini, sau dizidenţi politici.

Mass media de stat susţine că avocaţii au colaborat cu activiştii sociali şi au folosit mass media socială pentru a aplica presiuni nejustificate asupra tribunalelor locale. Ministerul chinez al Securităţii Publice a declarat că aceşti avocaţi formează o “bandă criminală majoră”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe