Dorin Chirtoacă: Plahotniuc a venit la Reşedinţa de Stat în calitate de superiorul lui Dodon

Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc (facebook.com/valeriu munteanu)
Maria Maevschi
01.04.2019

În contextul consultărilor iniţiate de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la 26 martie, cu reprezentanţii partidelor PSRM, PD şi ai Blocului ACUM în vederea creării unei majorităţi de guvernare, liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, consideră că ar fi un scenariu prost jucat şi prost regizat.

Fostul primar al municipiului Chişinău a mai specificat că Dodon ar încerca să facă pe mediatorul, „cum este, cel puţin, Klaus Iohannis în România”, adăugând totodată, că, de fapt, aşa şi ar trebui să fie preşedintele - mediator. „Dar nu are nicio şansă”.

„Dodon este unealta lui Plahotniuc şi se comportă ca atare încercând cumva să pretindă altceva. Ca să fie măcar aparent credibil acest statut de arbitru al preşedintelui RM, invită toate partidele. În realitate are jocul făcut cu Plahotniuc. De ochii lumii s-a întâlnit cu toţi”, a declarat Chirtoacă în cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA.

Acesta a mai specificat că pentru toată lumea este evident că Plahotniuc a venit la Reşedinţa de Stat „ca şi cum s-ar întâlni superiorul cu subalternul, subalternul fiind Dodon”, lucru care în opinia liderului PL se vedea de la o poştă cu ochiul liber. În context Chirtoacă a punctat că în prezent „cei de la ACUM ar trebui să depună eforturi pentru a demasca PSRM-ul.

„Au cerut doar funcţia de prim-ministru şi spicher al Parlamentului, dar aşa nu-i poţi demasca până la urmă. Trebuie să-i demaşte în partea că nu vor să voteze legi care să scoată republica din gheara lui Plahotniuc. Asta trebuie să facă Blocul ACUM pentru a-i demasca pe socialişti”, a conchis Chirtoacă.

Amintim că în urma consultărilor şefului statului cu liderii partidelor care au acumulat suficiente mandate pentru formarea majorităţii parlamentare, doar socialiştii şi democraţii par să nu fi respins eventuala posibilitate de a forma o majoritate de guvernare, pe când Blocul ACUM a respins cu aceeaşi fermitate o eventuală coaliţie fie cu PD, fie cu PSRM.

Cu toate acestea, şeful statului i-a invitat pe liderii Zinaida Greceanîi, Vlad Plahotniuc, Maia Sandu şi Andrei Năstase, pe 2 aprilie, pentru un nou dialog comun, „care să ne apropie de o decizie politică mult aşteptată de toţi cetăţenii Republicii Moldova”.

Precizând că nu va merge la discuţiile pe care Dodon le-a iniţiat pentru marţi, 2 aprilie, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a menţionat în cadrul unei emisiuni la Pro TV, că astfel de discuţii sunt „inutile”.

„Noi am ales transparenţa, deschiderea faţă de oameni şi faţă de opinia publică naţională şi internaţională, noi am ales discuţiile publice. Noi nu am ales să facem ce se face în Moldova de 28 de ani. Am spus că este timpul să facem altfel de politică, am promis oamenilor în campania electorală. Întotdeauna am luptat pentru transparenţă”, a declarat Năstase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor