SUA amână aplicarea tarifelor la unele produse chineze majore

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Statele Unite au declarat marţi că amână aplicarea tarifelor la unele produse chinezeşti – inclusiv telefoane celulare, laptop-uri, pantofi şi îmbrăcăminte – care urmau să fie taxate luna următoare ca parte a războiului comercial tot mai amplu sino-american, potrivit Deutsche Welle.

De asemenea, alte produse chineze vor fi scoase de pe lista bunurilor ce vor fi afectate de un tarif de 10% începând cu 1 septembrie.

Biroul reprezentantului SUA pentru Comerţ a susţinut că, în pofida amânării, vor fi aplicate tarife la unele importuri chinezeşti în valoare de aproximativ 300 miliarde de dolari.

Ştirile privind amânarea aplicării tarifelor a declanşat creşterea cu 2% a indicelui Dow Jones.

Următoarea rundă a discuţiilor dintre China şi SUA este programată luna viitoare în Washington, însă deteriorarea relaţiilor dintre cele două state face ca reuniunea să fie incertă.

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Beijingul că refuză în continuare să îşi respecte angajamentul de a cumpăra mai multe produse agricole americane.

Situaţia este cu atât mai delicată cu cât Departamentul Trezoreriei SUA a desemnat China „manipulator valutar” după ce, în urmă cu câteva zile, yuanul a scăzut luni, sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar, imediat după ce administraţia americană a suspendat runda din Shanghai a negocierilor comerciale dintre SUA şi China.

Ultima oară când yuanul a fost lăsat să treacă sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar a fost în 2008, când pieţele financiare au fost zguduite de criza financiară sistemică declanşată de căderea gigantului Lehman Bros.