Dodon: Prin susţinerea unionismului, România riscă să ajungă duşmanul numărul unu al Moldovei

După ce a declarat în nenumărate rânduri că este împotriva unionismului în Moldova, preşedintele Dodon a afirmat recent că unioniştii ar fi mai răi ca separatiştii.
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova (Captură Foto)

Evenimentele care urmează să aibă loc în perioada 25-27 martie la Chişinău, printre care Marea Adunare Centenară, precum şi anunţul celor 100 localităţi care au declarat în mod simbolic unirea cu România, sunt subiecte de discuţie pentru Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Deşi cei mai mulţi experţi au afirmat că acele declaraţii simbolice nu au consecinţe juridice, Dodon a menţionat totuşi că ar fi discutat atât cu jurişti cât şi cu foşti miniştri ai Justiţiei şi ei spun că declaraţiile aprobate în şedinţa consiliilor cu ştampila consiliilor locale au valoare juridică şi ”este o problemă în acest sens”.

Acesta şi-a argumentat afirmaţiile prin faptul că în marea majoritate a cazurilor ar fi fost utilizată ştampila autorităţilor publice locale, ceea ce înseamnă că ar fi vorba de acte juridice. ”Eu nu vreau să sperii pe nimeni, dar noi o să ne clarificăm cu toate, pentru că nu este corect lucrul acesta şi nu este admisibil. Situaţia s-a pierdut de sub control şi consecinţele pot fi foarte grave”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă

Mai mult decât atât, Dodon continuă să-şi menţină retorica cum că, în prezent, pericolul nr.1 pentru Republica Moldova ar fi acţiunile unioniştilor.

Totodată, şeful statului a venit cu un mesaj ”către colegii noştri din România: eu vreau ca ei să conştientizeze că prin susţinerea unor astfel de acţiuni există riscul major ca duşmanul numărul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor să fie românii! Eu acuma nu glumesc. Şi la 70 şi ceva la sută sunt categoric împotrivă şi, din cauza unionismului, o să apară o ură faţă de tot ce este româneşte.

"Eu nu-mi doresc acest lucru; ei sunt prietenii noştri, sunt vecini, dar eu nu vreau să se ajungă la ceea ce s-a ajuns, de exemplu, între Ucraina şi Rusia. Dar ceea ce fac ei acum şi tacit susţin acest lucru, o să ajungă, credeţi-mă, dacă continuă tot aşa, o să ajungă că duşmanul numărul unu a Moldovei este România. Nouă ne trebuie lucrul acesta?”

În acelaşi timp, Dodon şi-a permis să numească unioniştii separatişti, menţionând că ar fi mai răi ca separatiştii, întrucât ”separatiştii, încearcă să divizeze o parte din ţară, dar unioniştii vor s-o lichideze cu totul”. Preşedintele Dodon a mai specificat că vede evenimentele care urmează să aibă loc la sfârşitul săptămânii, ca pe un risc enorm pentru securitatea naţională, destabilizare şi ”cineva este interesat în acest lucru”, fără însă să concretizeze cine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe