Dodon a respins din nou candidaturile noilor miniştri. Parlamentul a sesizat CCM

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu depune sesizarea la CCM
Deputatul PDM Sergiu Sîrbu depune sesizarea la CCM (parlament.md)
Ştefan Sârbu
28.12.2017

Parlamentul de la Chişinău a depus, joi, o sesizare la Curtea Constituţională (CCM), privind constatarea circumstanţelor ce justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului Filip, respinşi repetat de către Igor Dodon.

Potrivit Legislativului moldovean, sesizarea a fost depusă la CCM în vederea evitării blocajului instituţional.

”Am solicitat Înaltei Curţi să soluţioneze acest blocaj instituţional generat de refuzul deliberat al preşedintelui ţării de a numi repetat unii membri ai Guvernului. Contăm că această sesizare să fie examinată în regim de urgenţă”, a declarat deputatul Sergiu Sîrbu.

Preşedintele Republicii Moldova a respins, la 28 decembrie, pentru a doua oară, candidaturile la funcţiile de miniştri, propuse de Guvernul Filip săptămâna trecută.

”Consider că prin aceste candidaturi Guvernul nu va fi depolitizat, ci, din contra, se va produce o reactivare a unor foşti actori politici. Iar înaintarea lor are o miză politică evidentă, pentru a mulţumi algoritmul parlamentar. Dacă există şi o miză preelectorală, e în zadar, fiindcă nimic nu va salva acest Guvern de la înlăturare după alegerile parlamentare din 2018”, a subliniat Igor Dodon.

Amintim că Igor Dodon a mai fost anterior suspendat temporar din funcţia de şef al statului din motivul neacceptării noului ministru al Apărării. Astfel, la sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu, în calitate de preşedinte interimar al ţării, a semnat decretul de numire în funcţie a ministrului Apărării Eugen Sturza. În context, fostul preşedinte al CCM Alexandru Tănase, atenţionase că Parlamentului i-a fost prezentată o Adresă prin care este obligat să instituie pentru viitor răspunderea, inclusiv penală, privind neexecutarea hotărârilor Curţii Constituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor