Rosian Vasiloi: Transnistria vrea să negocieze reactivarea aerodromului militar din Tiraspol

Autorităţile de la Chişinău se pregătesc de sărbători, aflându-se deja în vacanţă, preşedintele Dodon se află într-o vizită de lucru la Moscova, în timp ce în stânga Nistrului pretinsa misiune de pacificare desfăşoară cel de-al 12 exerciţiu militar, afirmă expertul IDIS „Viitorul”.
Aerodromul militar din Tiraspol
Aerodromul militar din Tiraspol (facebook.com / Rosian Vasiloi)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se află în aceste zile într-o vizită oficială la Moscova. Totuşi, acest lucru nu poate trece neobservat la Chişinău. Potrivit expertului Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, Rosian Vasiloi, „în timp ce Igor Dodon "cântă" osanale la Kremlin, pretinsa misiune de pacificare desfăşoară cel de-al 12 exerciţiu militar în regiunea separatistă, şi asta în luna decembrie curent”.

Rosian Vasiloi a ţinut să explice că exerciţiul "pacificator" a constat în pregătirea lunetiştilor pentru misiuni de luptă în condiţii urbane şi lupta contra lunetiştilor, acţiuni de mascare, acţiuni pentru a induce în eroare inamicul etc. Iar în toiul antrenamentelor, „cireaşa de pe tort” ar fi faptul că „autorităţile separatiste din Transnistria pregătesc pentru negocieri pachetul de documente pentru reactivarea aerodromului militar din Tiraspol. De Anul Nou vom avea şi alte surprize”, timp în care guvernarea de la Chişinău nu are timp să reacţioneze, pregătindu-se sărbători.

„Nu ştiu cât de veridică este informaţia, dar Partidul Democrat din Moldova, prin purtătorul său de cuvânt Vitalie Gămurari, a declarat pentru „Izvestia” că PD, ai cărui membri deţin funcţii cheie în guvern, nu exclude discuţiile pe marginea problemei funcţionării aerodromului din Tiraspol. Serviciul de presă a menţionat că negocierile, inclusiv această problemă, ar trebui să se desfăşoare în formatul actual”, a scris Rosian Vasiloi pe contul său de socializare.

Mai mult decât atât, Gămurari ar fi specificat că autorităţile moldovene nu au încercat niciodată să blocheze Tiraspolul, doar că se merge pe regulile de joc recunoscute internaţional. „În orice caz, problema aeroportului este un proces de negociere care să poată fi rezolvată doar de una din părţi ", a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, pentu „Izvestia”.

Expertul IDIS Viitorul a mai precizat că potrivit declaraţiilor lui Gămurari, în rezolvarea conflictului transnistrean nu a avut loc nicio schimbare timp de mai mulţi ani, dar iată că în ultimele câteva luni ar fi fost întreprinse mai multe măsuri şi luate decizii importante, începând cu recunoaşterea numerelor de înmatriculare a automobilelor, a diplomelor de învăţământ superior etc.

„În plus, ar trebui formate comisii de conciliere, care vor stabili faptele, privind cele întâmplate în anul 1992. În acest context vor ieşi la iveală probleme esenţiale, inclusiv aeroportul de la Tiraspol”, a adăugat Gămurari.

În context, analistul politic de la Kiev, Artiom Filipenko, a scris pe contul său de Facebook că ideea restructurării aerodromului militar din Tiraspol în aeroport de pasageri a apărut încă în 1991, însă proiectul a fost îngheţat din cauza conflictului de pe Nistru din anul 1992. „În ultimii cinci ani, problema deschiderii aeroportului de la Tiraspol pentru aeronave civile a fost ridicată de mai multe ori. Şeful regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski a declarat pentru „Izvestia“ că deschiderea aeroportului din Transnistria depinde de Moldova şi Ucraina”, a subliniat analistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe