Flashmob UNIREA-ODIP: „Vrem justiţie corectă”

După ce au câştigat două procese împotriva protestelor anti-Dodon, Asociaţia UNIREA-ODIP a ajuns din nou în instanţă, de data aceasta în urma unei sesizări depuse la Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.
Flash mob UNIREA-ODIP
Flash mob UNIREA-ODIP (Captură Foto / privesc.eu)

Asociaţia „UNIREA – ODIP” a organizat joi dimineaţă un flashmob în faţa Judecătoriei Chişinău cu sediul Buiucani, cu genericul „Jos mâinile de pe unionişti”. Ulterior participanţii la eveniment au intrat cu toţii în incinţa Judecătoriei pentru a asista la şedinţa de judecată, după ce autorităţile au amendat organizaţia de tineri unionişti cu circa 40 mii lei pentru că ar fi colectat semnături pentru Unirea Republicii Moldova cu România.

„Noi am câştigat două procese împotriva protestelor anti-Dodon şi acum suntem în dosarul de judecată cu statul deoarece avem relaţii şi contacte cu oamenii unionişti”, a declarat preşedintele ODIP, Vlad Bileţchi, în faţa Judecătoriei Buiucani, specificând că protestează pentru că se simte discriminat.

Tinerii prezenţi la eveniment ţineau în mâini tricolorul şi pancarte pe care scria: „Cerem proces echitabil”, „Justiţia nu înseamnă abuz”, „Jos mâinile de pe unionişti”, „Cerem dreptate în cazul ODIP”, Justiţia, încotro?”. Totodată, participanţii la flashmob au scandat „Vrem justiţie corectă”, Jos mâinile de pe unionişti”, „Justiţie, nu abuz”.

„Cine s-a mai judecat un an cu statul ca să câştige ceea ce era evident din prima secundă, şi instant după ce câştigă dosarele să mai fie judecat încă o dată pentru faptul că întreţine discuţii cu oamenii despre unire? Cam acesta este motivul pentru care suntem sancţionaţi. Este un dosar cusut cu aţă albă, cu încălcări multiple de procedură”, a afirmat Vlad Bileţchi.

În context, tânărul unionist a venit şi cu câteva exemple de încălcări, menţionând că martorii care au confirmat că unioniştii ar fi vinovaţi cu ceva sunt angajaţi ai centrului (Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal n.r.), fiind persoane cointeresate. Acest lucru este, în opinia lui Bileţchi, ilegal, amoral, ieşit din comun. Mai mult decât atât, preşedintele ODIP a specificat că deşi şedinţele de judecată sunt publice, nu li se permite să filmeze.

Menţionăm că, după ce Asociaţia „UNIREA – ODIP” a început, din luna mai, campania de colectare de semnături de la cetăţenii Republicii Moldova care susţin ideea unirii Moldovei cu România, unul dintre cetăţeni ar fi sesizat Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Cu toate că în plângerea persoanei în cauză era vizat doar Vlad Bileţchi, oamenii legii au întocmit procesul-verbal pe numele organizaţiei, fapt ce ar putea duce la majorarea amenzii până la 40 mii lei.

„Este un dosar care nu mă vizează pe mine ca persoană, ci vizează organizaţia, iar amenzile pentru organizaţii sunt de 3 ori mai mari, decât pentru persoanele fizice. Sancţiunea la care s-ar putea să fim supuşi poate ajunge la 40 mii lei”, a specificat Vlad Bileţchi.

Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal invocă faptul că, prin colectarea de semnături de la oameni, Asociaţia unionistă ar fi încălcat anumite legi interne ale centrului, a menţionat Bileţchi, precizând totuşi că ei nu au colectat astfel de semnături, iar documentele centrului „contravin unul altuia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe