Diplomaţi susţin că UE este pregătită să prelungească sancţiunile împotriva Rusiei

Diplomaţi UE susţin că este foarte probabil ca liderii blocului european să prelungească până la 31 iulie 2017 sancţiunile economice aplicate Rusiei.
Un soldat separatist încarcă un proiectil într-un autotun tanc în regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 4 februarie 2016.
Un soldat separatist încarcă un proiectil într-un autotun tanc în regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 4 februarie 2016. (Captură Foto)

Câţiva diplomaţi UE care sunt la curent cu discuţiile privind sancţiunile au declarat pentru RFE/TL că liderii UE ar putea da undă verde prelungirii cu încă şase luni a sancţiunilor fără a discuta chestiunea atunci când se vor întâlni în 15 decembrie la un summit în Bruxelles.

Miniştrii şi ambasadorii UE vor adopta prelungirea în mod oficial câteva zile mai târziu după summit, conform diplomaţilor care au vorbit cu condiţia anonimatului, întrucât nu erau autorizaţi să discute public această chestiune geopolitică sensibilă.

Sancţiunile ar trebui să expire la sfârşitul lunii ianuarie.

Luând cuvântul la un eveniment pe tema Ucrainei, desfăşurat marţi în Bruxelles, însărcinatul cu afaceri american la Uniunea Europeană, Adam Shub, a declarat că SUA este încrezătoare că “nu va avea loc o relaxare a sancţiunilor cât timp Rusia nu se conformează în totalitate acordului din Minsk”, care a fost încheiat în februarie 2015 cu scopul de a soluţiona conflictul care are loc în estul Ucrainei între forţele guvernamentale ale Kievului şi separatiştii susţinuţi de Rusia.

“Cred că partenerii noştri europeni se află pe aceeaşi lungime de undă”, a susţinut el.

Sancţiunile care vizează sectoarele bancar şi energetic ale Rusiei au fost impuse iniţial în vara anului 2014, ca răspuns la anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea şi pentru suportul acordat de către Kremlin separatiştilor din estul Ucrainei.