Putin face apel la unitate cu Occidentul sub administraţia lui Trump

Preşedintele rus a avertizat cu privire la o “catastrofă globală” dacă cele două tabere nu lucrează împreună. În discursul său anual, Putin a declarat că probleme interne, şi nu sancţiunile internaţionale, sunt de vină pentru situaţia economică a Rusiei.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

În discursul său neobişnuit de diplomatic privind Starea Naţiunii, liderul rus Vladimir Putin a declarat joi, la Kremlin, că doreşte să coopereze cu următoarea administraţie SUA şi să combine eforturile împotriva terorismului.

Deseori, Putin a folosit discursul transmis în direct la televizor pentru a ataca Occidentul şi SUA, dar de această dată a menţinut un ton împăciuitor, susţinând că Rusia va lucra cu alte ţări pentru a rezolva provocările globale dacă interesele sale sunt respectate.

“Încercările de a strica paritatea strategică sunt extrem de periculoase şi pot duce la o catastrofă globală”, a declarat Putin elitei politice ruseşti.

“Nu dorim confruntarea cu nimeni. Nu avem nevoie de ea. Nu căutăm şi nu am căutat niciodată inamici. Avem nevoie de prieteni.

“Suntem pregătiţi să cooperăm cu noua administraţie SUA. Avem o răspundere comună în privinţa asigurării securităţii internaţionale”.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia s-au deteriorat puternic în ultima perioadă, ajungând la niveluri observate doar în timpul Războiului Rece, din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi a suportului său pentru preşedintele Bashar al-Assad în Siria. În plus, Washingtonul a acuzat Rusia că a interferat cu alegerile americane prin răspândirea de informaţii false şi înşelătoare şi prin hackuirea emailurilor campaniei democratice.

Putin a negat aceste acuzaţii şi a declarat din nou că preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea ajuta la refacerea relaţiilor dintre cele două naţiuni.

În acelaşi timp, într-un interviu cu BBC, directorul CIA, John Brennan, l-a avertizat pe Trump să fie atent la promisiunile Rusiei, învinuind Moscova pentru o mare parte a suferinţelor provocate de războiul din Siria.

Discursul recent al lui Putin s-a concentrat în principal pe problemele interne ale ţării şi criza financiară continuă după prăbuşirea rublei în 2014.

El a declarat că problemele economice ale Rusiei au luat naştere din chestiuni interne şi nu din sancţiunile aplicate de Occident ca urmare a activităţilor ruse în Ucraina.

“Principalele motive pentru încetinirea economică se află în principal în problemele noastre interne”, a susţinut Putin.

Dar, Putin a declarat că partea cea mai dificilă a trecut, notând că inflaţia ar trebui să încetinească la 6% în acest an, în scădere de la 13%. El a adăugat că exporturile agricole vor depăşi 16 miliarde de dolari în acest an, depăşind exporturile de arme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe