Deutsche Welle: Agresiunile sexuale de la Koln şi offside-ul democratic

Ce s-a întâmplat exact în Piaţa Domului din Koln? De ce poliţia, presa, clasa politică germană au reacţionat tardiv şi alăturea cu drumul? Şi ce impact are inadecvarea lor în actualul context politic german şi european? se întreabă jurnalistul Petre M. Iancu, într-un articol publicat de Deutsche Welle.
Zeci de femei au fost hărţuite sexual sau jefuite în 31 decembrie în zona gării centrale a oraşului Cologne (în imagine).
Zeci de femei au fost hărţuite sexual sau jefuite în 31 decembrie în zona gării centrale a oraşului Cologne (în imagine). (Captură Foto)
Epoch Times România
06.01.2016

Mândra Germanie e sub şoc. Europa e sub şoc. Într-un târziu au aflat ambele ce li s-a întâmplat în noaptea Anului Nou în ţara, cândva a liniştii şi ordinii, care conduce în prezent Bătrânul Continent. Şi care, în prag de 2016, pare să fi devenit, la Koln, scena unei secvenţe tipice pentru cartea lui Huntington, "Ciocnirea Civilizaţiilor." Pentru coliziunea unei culturi în care femeile sunt libere şi respectate, cu alta, dominată de misoginism.

Dar care sunt oare cauzele întârzierii neobişnuite, pentru o democraţie ce se respectă, împiedicând mult timp informaţiile despre abjecţii de dimensiuni fără precedent în istoria postbelică a Germaniei să pătrundă în presă şi să devină virale? S-a încercat oare, spre a nu se încinge inutil spiritele în Republica Federală, să se omită să i se dea ţării în vileag unele din detaliile cele mai sinistre ale păţaniei din piaţa domului koelnez?

Iată una dintre cele mai tulburătoare întrebări pe care le ridică, post-festum, episodul hărţuirilor sexuale în masă de la Koln. Temându-se, probabil, să nu fie cotaţi drept extremişti sau vulnerabili la extremism de dreapta, dacă abordează chestiunea onest şi frontal, poliţia, politicienii şi, last but not least, mass media publică germană, s-au îndurat abia după un amplu şi pudic interval de tăcere să lămurească Bătrânul Continent.

Nimeni n-a deranjat deci, zile în şir, liniştea grea care a acoperit agresiunile sexuale comise în masă, în noaptea de revelion, asupra unor trecătoare, de inşi înhăitaţi în grupuri, arătând, conform mărturiilor, a "arabi şi a nordafricani". Şi vorbind ca atare. Când accesul de muţenie voluntară a birocraţiei, autorităţilor şi elitei politice şi mediatice a luat, în fine, sfârşit, am constatat lipsa, din buletinele de ştiri iniţiale ale televiziunii publice, a multor amănunte concrete", scrie Iancu.

Continuarea articolului poate fi citită aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor