Dughin, ideologul lui Putin, afirmă că "Putinismul a învins în SUA". Ce spune despre suveranitatea Ucrainei [Interviu CNN]

Ideologul Kremlinului, Alexandr Dughin, supranumit şi creierul lui Putin, care a susţinut de decenii că Rusia nu este doar o naţiune, ci o civilizaţie destinată să conducă un nou imperiu eurasiatic, consideră că alegerea preşedintelui american Donald Trump reprezintă un punct de cotitură istoric.
În noua sa carte intitulată "Revoluţia Trump, o nouă ordine a marilor puteri", Dughin a susţinut că "Putinismul a învins în Statele Unite".
Într-un interviu acordat CNN, Dughin a fost întrebat cu privire la această afirmaţie a sa, dar şi referitor la dreptul Ucrainei de a fi un stat suveran.
CNN: Domnule Dughin, scrieţi în cea mai recentă carte a dumneavoastră că putinismul a câştigat în Statele Unite. Ce vreţi să spuneţi prin asta?
Dughin: Cred că acum asistăm la o transformare uriaşă a sistemului global. Trump, în opinia mea, este ceva foarte special. Nu este doar un lider carismatic, ci el reprezintă un fel de ideologie care schimbă echilibrul puterii în lume.
Astfel, avem Statele Unite diferite, nu bastionul şi cartierul general al globalismului, ci un fel de stat naţional suveran, putere globală cu valori tradiţionale, de asemenea, cu o agendă total diferită la nivel, în afacerile internaţionale. Şi în aceste noi condiţii, cred că Rusia lui Putin şi Putin personal încetează să mai fie principalul inamic, principalul tip rău, personajul negativ. Deci cred că Trumpiştii şi adepţii lui Trump vor înţelege mult mai bine ce este Rusia, cine este Putin şi motivaţia politicii noastre.
Aşa că acum [...] am descoperit multe puncte care sunt comune pentru Statele Unite ale Americii, America lui Trump şi Rusia lui Putin.
CNN: Ar fi corect să spunem că ceea ce spuneţi este că există acum un fel de aliniere ideologică profundă între Trump şi Trumpism şi Putin şi Putinism? Şi este împotriva Europei. Statele Unite şi Rusia în acest sens sunt acum împreună. Iar Europa, liberalismul european este, într-un fel, noul inamic?
Dughin: Avem multe puncte în comun cu America lui Trump, mult mai multe decât pare la suprafaţă. Dar poate că este prea devreme să vorbim despre alianţa reală dintre SUA şi Rusia împotriva Europei, pentru că nu este împotriva Europei, este împotriva globalismului.
Dar, cu toate acestea, cred că dacă, de exemplu, Trump ar retrage Statele Unite din războiul împotriva noastră în Ucraina, ar putea exista o situaţie în care vom lupta împotriva globaliştilor europeni, a liberalilor europeni în Ucraina fără America.
Deci, cred că Trump, mai devreme sau mai târziu, şi poate mai devreme decât presupunem, va descoperi că Putin nu are absolut nimic împotriva Statelor Unite, niciun motiv să continue lupta, niciun motiv să se opună sau să nu fie nicăieri, niciun câmp de competiţie.
Şi asta este diferit de China.
CNN: Care credeţi că sunt elementele de bază ale similitudinii sau afinităţii ideologice dintre America lui Trump şi Rusia lui Putin? Steve Bannon spune că, ştiţi, acestea sunt două naţiuni creştine albe care îşi păstrează suveranitatea, luptând împotriva unui anumit tip de liberalism multicultural. Aţi fi de acord cu asta? Cum l-aţi defini?
Dughin: Aş spune că în primul rând, în primul rând, există acordul realismului în relaţiile internaţionale. Realismul crede în suveranitate, în libertatea absolută a ţărilor de a se comporta aşa cum doresc. Ele ar putea fi oprite prin forţă, dar nu există nicio instanţă supranaţională legitimă care să poată spune, 'stop, nu faceţi asta!', pentru că suveranitatea este incompatibilă cu asta. Această abordare este comună pentru Trump şi Putin.
Şi al doilea punct, sunt de acord cu Bannon, care este valoarea tradiţională. Deci apărăm credinţa creştină, credinţa noastră creştină ortodoxă. Ne apărăm marea noastră putere, patriotismul. Refuzăm agenda LGBT, agenda Woke. Încercăm să creăm coeziune culturală în societatea noastră, asimilând oameni diferiţi.
CNN: Vorbiţi mult despre importanţa suveranităţii. Aşa că daţi-mi voie să vă întreb, este Ucraina o naţiune care merită să i se respecte suveranitatea?
Dughin: Statele Unite ale Americii sunt, evident, suverane. China este suverană. Rusia este suverană. Ucraina ar putea fi suverană dacă ar reuşi să îşi salveze, să îşi apere suveranitatea, fiind stat de frontieră, fiind un stat relativ mic între două state civilizaţionale suverane, între Occident şi Rusia.
Dacă nu eşti o mare putere, dar pretinzi că eşti o mare putere, vei plăti un preţ mare. Acesta este cazul Ucrainei.
Teoretic, Ucraina îşi putea salva suveranitatea dacă îşi putea gestiona neutralitatea, dacă putea deveni puntea de legătură între civilizaţia occidentală şi civilizaţia ruso-eurasiatică. Ucraina a avut o mare şansă, o şansă istorică, deoarece datorită sfârşitului Uniunii Sovietice, pentru prima dată în istorie, Ucraina a primit această posibilitate de a-şi crea naţiunea. Dar după unele decizii critice luate de Zelenski, mă tem că suveranitatea ucraineană nu mai există.