Băsescu, despre problema refugiaţilor: "Dacă stai să te calce în picioare, ei te calcă zâmbind"

Pe fundalul neliniştii create de agresarea a zeci de femei în Germania, ţara care şi-a deschis larg porţile pentru refugiaţi, fostul preşedinte Băsescu şi-a reiterat convingerea că România trebuie să pună piciorul în prag şi să refuze strămutarea de populaţii musulmane pe teritoriul său.
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
06.01.2016

În contextul în care presa a vuit la vestea că în Germania zeci de femei au fost agresate sexual şi jefuite de Anul Nou şi agresorii ar fi fost refugiaţi din ţări arabe şi nord-africane, iar România urmează să primească şi ea refugiaţi, fostul preşedinte Băsescu a declarat că ţara noastră are o singură soluţie, să declare că nu acceptă cotele de imigranţi.

"România nu are decât o singură soluţie: să-şi schimbe punctul de vedere şi să susţină că nu acceptă pe teritoriul sau strămutări de populaţie, ceea ce este o cerinţă a Constituţiei. Ce am văzut la Koln sunt convins că s-a petrecut şi în alte oraşe unde sunt refugiaţi islamişti din statele musulmane şi am convingerea că diferenţele culturale vor face extrem de grea convieţuirea unui număr atât de mare de islamişti cu populaţia creştină de pe continentul european.", a declarat Băsescu.

Întrebat cum se poate realiza însă, din punct de vedere diplomatic acest lucru, având în vedere că ţara noastră a acceptat deja cotele de refugiaţi, fostul preşedinte a răspuns:

"Exact aşa cum Olanda ne spune ”nu veţi intra în Schengen!”, deşi acesta e un drept al nostru din tratate. Exact cum spune Olanda "nu veţi intra în Schengen!" aşa şi România spune ”nu mai primim cote!". Noi avem un drept garantat prin tratat, iar Olanda spune verde-n faţă ”nu”. Deci se poate în interiorul UE, când stai pe picioarele tale. Nu vreau să intru în subtilităţile bătăliei Olandei ca România să nu intre în spaţiul Schengen. Vă daţi seama de concurenţa din sud-est a portului Constanţei şi oricine ar dori să nu mai aibă control pe mărfurile în tranzit din Constanţa către Europa Centrală. Din acest motiv, cu certitudine foarte multe din fluxurile de mărfuri care ar putea tranzita prin Portul Constanţa tranzitează prin Rotterdam. Deci ţările îşi apără interesele. Povestea pe care ne-o servesc cu corupţia, măcar dacă nu ne-ar face-o olandezii, căci dacă privim la Rotterdam, e cea mai mare poartă de intrare a drogurilor în Europa.", a declarat fostul şef al statului.

În ceea ce priveşte România, şeful statului a reamintit că "vorbim de un stat care poate la un moment dat a crezut că se rămâne la 1.800 de refugiaţi pe care credea că îi poate gestiona, dar s-a mărit cota la 6.000 şi nici nu s-a făcut ultima repartizare pentru că au intrat peste un milion de islamişti anul trecut. Dar ţineţi cont, în UE, în 2016 vor intra mai mulţi refugiaţi decât în 2015 pentru că politicienii europeni au vorbit, dar nu au făcut nimic pentru consolidarea frontierelor spaţiului Schengen. Ce facem acum cu mijloacele existente, că s-a trimis şi din România nava de patrulare Ştefan cel Mare este ce am făcut şi până acum. Nu s-a intervenit cu nimic în consolidarea frontierelor spaţiului Schengen. Vă puteţi imagina un stat ale cărui frontiere europene sunt strecurătoare, intră cine vrea, în grupuri mari, mici?

Întrebat cui revine responsabilitatea de a pune piciorul în prag pentru rezolvarea problemei primirii refugiaţilor, Băsescu a declarat că, potrivit realităţii Constituţionale, ”Preşedintele României, ca responsabil legal al statului român, este cel care trebuie să meargă la primul Consiliu sau să notifice Bruxellesul că România nu mai acceptă cotele de refugiaţi. Sigur, poate să-i delege competenţe lui Cioloş să facă asta la următorul Consiliu. Dar ceva trebuie făcut!.

Iar dacă, în momentul în care preşedintele României ar spune că nu acceptă cote de refugiaţi se va găsi, probabil, cancelarul austriac să spună că ni se vor tăia banii alocaţi de UE, Bucureştiul ar trebui să spună ”o să vă tăiem şi noi Petromul”.

"Dacă stai să te calce în picioare, ei te calcă în picioare zâmbind şi cu papionul la gât. Trebuie să se înţeleagă că e o poziţie fermă şi că uneori sunt linii roşii peste care un stat nu trece. Eu am folosit de câteva ori expresia "este linie roşie, peste asta nu trec! Şi a înţeles toată lumea că nu se trece, şi cu asta basta! Ştiţi ce poate fi? Uitaţi, Ungaria a deschis un proces pentru sistemul ăsta cu cote şi un ministru dintr-o veche ţară europeană care a ameninţă şi el că va deschide un proces împotriva statelor ce nu acceptă cote. Foarte bine, hai la judecată, dar până ne judecăm nu vă accept cotele”, a mai precizat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor