Departamentul de stat al SUA evită să comunice o poziţie oficială cu privire la declaraţiile lui Pettit

Deşi multă lume s-a întrebat dacă declaraţiile lui Pettit reflectă opinia acestuia sau poziţia americanilor, Departamentul de Stat s-a eschivat de la un răspuns oficial, lăsând loc pentru orice interpretare, cam la fel cum a procedat şi în ceea ce priveşte informaţiile privind un transfer de focoase nucleare din Turcia în România.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

Întrebat de jurnaliştii de la Hotnews dacă declaraţiile incendiare ale ambasadorului SUA la Chişinău referitoare la statutul Moldovei, la unire etc. reflectă opiniile acestuia sau reprezintă viziunea guvernului american, Departamentul de Stat al SUA a declinat practic întrebarea, direcţionându-i pe jurnalişti spre Ambasada SUA la Bucureşti.

"Deoarece sunteţi un jurnalist care lucrează în România, vă rog să vă adresaţi secţiei de presă de la Ambasada din Bucureşti pentru a vă răspunde la întrebare", a fost răspunsul Departamentului de Stat.

La rândul lor, reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti i-au îndrumat pe jurnalişti să ceară explicaţii la Chişinău.

"Aceasta este poziţia oficială adoptată în cazul declaraţiilor controversate făcute de ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova. Într-un interviu pentru Moldova 1, acesta a declarat că Republica Moldova nu e România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent iar o eventuală unire "nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune", scrie Hotnews.

Reamintim că ambasadorul SUA la Chişinău a declarat duminică, într-un interviu televizat, că Moldova trebuie să rămână un stat suverană şi independent:

„Consider că este foarte important şi aceasta, desigur, este politica noastră, cred că şi politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni”, a declarat James Pettit, citat de Digi24.ro

Luni, Ambasada SUA de la Chişinău a făcut precizări legate de declaraţiile ambasadorului. Conform Unimedia, Ambasada a susţinut că „Statele Unite sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Moldovei - aceasta fiind o politică de lungă durată a SUA. Statele Unite rămâne un partener în dezvoltarea economică şi democratică a Moldovei şi susţine dorinţa de integrare în comunitatea Euro-Atlantică”.