Partidul Dreapta a pledat la Departamentul de Stat pentru unire

Liderii partidului unionist „Dreapta”, Ana Guţu şi Dorin Duşciac, s-au aflat la sfârşitul lunii iulie în SUA şi au avut o întâlnire la Departamentul de Stat al SUA cu LaJune Barnes, Moldova Desk Officer, în cadrul căreia au explicat de ce R. Moldova trebuie să se unească cu România.
Ana Guţu, liderul Partidului Unionist Dreapta
Ana Guţu, liderul Partidului Unionist Dreapta (Captură Foto / privesc.eu)

LaJune Barnes a menţionat că este pentru prima dată când un partid politic din R. Moldova vine la Departamentul de Stat SUA să pledeze pentru unificarea R. Moldova cu România ca opţiune politică îmbrăţişată deschis şi asumat. Oficialul a menţionat că va pune pe masa Victoriei Nuland raportul referitor la discuţiile purtate cu liderii Dreptei, se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii.

Aflaţi pe continentul american pentru a înfiinţa grupuri de susţinători la New York, Washington şi Chicago, Ana Guţu şi Dorin Duşciac au participat şi la masa rotundă privată, organizată la Atlantic Council, cu ocazia vizitei celor doi politicieni, la care au mai participat Damon Wilson, vicedirector executiv al AC, ambasadorul John Herbst, directorul fundaţiei Dinu Patriciu al AC, şi Franklin Kramer, expert al Centrului de Securitate Internaţională al AC.

„Discuţiile s-au axat pe argumentarea necesităţii reunificării celor două state româneşti atât din perspectiva beneficiilor cetăţenilor RM, cât şi din perspectiva politicilor securitare din regiune. Ana Guţu şi Dorin Duşciac au prezentat viziunea partidului unionist Dreapta referitor la evoluţiile politice din RM, în contextul furtului miliardului şi campaniei prezidenţiale care se apropie. Liderii Dreptei au menţionat rolul major al cetăţenilor diasporei RM pentru menţinerea pe linia de plutire a RM, remitenţele constituind 34% din PIB, dar şi faptul că aceştia nu au acces plenar la procesele electorale, fiind privaţi de posibilitatea de a vota electronic, prin corespondenţă şi prin procură”, se mai arată în comunicat.

La 27-28 iulie, Ana Guţu şi Dorin Duşciac au mai avut întâlniri cu senatorul Christopher Murphy, autorul proiectului de rezoluţie pentru Senatul SUA referitor la contracararea propagandei ruse şi cu congresmenul David E.Price, despre necesitatea creării unei reţele non-formale la nivelul legislativului SUA de susţinere a ideii unirii Republicii Moldova cu România.

Alte trei întâlniri importante au avut loc la Centrul de Analiză Politică Europeană, la sediul central NDI şi IRI. În cadrul acestor întrevederi, discuţiile s-au axat pe necesitatea susţinerii opţiunii unioniste care se ridică la 30% de votanţi din RM atât prin organizarea de sondaje sociologice credibile, cât şi prin lansarea analizelor politice axate pe strategii şi tactici de înfăptuire a reunificării celor două state româneşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe