Coroana revine pe capul acvilei de aur din stema României

Până la data de 31 decembrie 2018, dată la care se va aniversa un veac de la Marea Unire, autorităţile vor modifica stemele şi sigiliile astfel încât acvila de aur să-şi primească coroana.
Stema României
Stema României (Epoch Times)

Preşedintele Iohannis a semnat luni decretul vizând promulgarea legii în temeiul căreia coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale.

În urma semnării decretului pentru modificarea Legii nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, autorităţile publice urmează să facă această modificare în stemele şi sigiliile existente, până la data de 31 decembrie 2018.

"Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan", prevede legea promulgată de Iohannis.

Potrivit Mediafax, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestor până la data de 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Până la termenul respectiv, cele două modele de stemă a României şi respectiv de sigiliu al statului pot fi folosite în continuare, în paralel.

În ceea ce priveşte monedele şi bancnotele emise de Banca Naţională a României anterior datei de 31 decembrie 2018, acestea vor continua să circule şi după această dată, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stema nouă, până la ieşirea din uz.