Îngrijorate de ambiţiile eurasiatice ale Rusiei, Germania, Franţa şi Polonia cer începerea tratativelor

Ucraina - Rusia - Eurasia.
Ucraina - Rusia - Eurasia. (captură youtube)

Şefii diplomaţiei din Germania, Franţa şi Polonia au îndemnat luni Rusia „să se abţină de la orice escaladare a situaţiei din Ucraina”, conform unei declaraţii comune, a notat mediafax.

„Rusia are de-acum o mare responsabilitate. Îndemnăm Rusia să se abţină de la orice nouă escaladare a situaţiei din Ucraina", au subliniat cei trei miniştrii de Externe.

Luni, Rusia a început retragerea treptată a forţelor masate la graniţa estică a Ucrainei accentuând în schimb presiunile politice la adresa guvernului de la Kiev, căruia îi cere federalizarea ţării.

„Noi pledăm cu tărie în favoarea unui dialog semnificativ între Ucraina şi Rusia, care constituie o etapă esenţială", au adăugat cei trei diplomaţi.
Germania, Franţa şi Polonia, reunite în cadrul „Triunghiului de la Weimar”, au avertizat Rusia că nu vor „accepta o politică ce divizează Ucraina” sau care transpune „acţiunea întreprinsă în Crimeea în alte părţi ale Ucrainei sau în alte ţări ale Europei de Est".

Cei trei lideri ai blocului european au îndemnat Rusia să înceteze presiunile la adresa la statelor est europene şi să renunţe la ambiţiile expansiunii euro-asiatice.

„Parteneriatele sau acordurile bilaterale încheiate de UE cu partenerii săi (din Est) nu sunt îndreptate împotriva Rusiei”, au adăugat aceştia.

Liderii europeni au mai propus Rusiei lansarea unor tratative în comun cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia - state aflate într-un conflict îngheţat cu Rusia şi care aderă la blocul european - cu privire la consecinţele ce se vor reflecta asupra UE şi a Rusiei în urma „acordurilor de asociere” între UE şi „partenerii săi din Est”.

La scurt timp după anexarea oficială a Crimeei, Rusia a intensificat retorica agresivă la adresa Occidentului, ceea cea a condus la o sistare a avertizărilor cu sancţiuni din partea mai multor state europene, printre care şi Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe