De ce şi-a amânat Putin întrevederea cu Obama?

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)

Se aştepta ca prima întrevedere dintre Barack Obama şi Vladimir Putin în calitate de preşedinte să 'topească gheaţa' din relaţiile bilaterale. Însă, miercuri a fost anunţat că Putin nu va participa la summitul G8. Şi politologii ruşi, şi cei americani sunt nedumeriţi, încercând să găsească o explicaţie la această decizie.

Putin însuşi şi-a motivat gestul prin faptul că este ocupat cu formarea guvernului. O sursă avizată din cadrul Administraţiei SUA a dezvăluit pentru The New York Times că vinerea trecută Putin l-a anunţat pe Thomas Donilon, consilierul lui Obama pe probleme de securitate, că la summit este posibil să participe Dmitri Medvedev. Donilon a întrebat dacă nu cumva Medvedev ar trebui să se ocupe de formarea noului cabinet, la care Putin a explicat că premierul propune candidaturi, însă confirmarea acestora ţine deja de obligaţiile preşedintelui.

'Este adevărat ca la Moscova au loc în prezent lupte politice serioase, însă nu pot să cred că tocmai din cauza lor Putin nu va putea veni la summit. Este extrem de ciudat. Înseamnă că premierul poate participa la summit, iar Putin - nu?', se întreabă analistul american Andrew Kuchins, de la Center for Strategic and International Studies.

Analiştii de la Moscova sunt de părere că decizia lui Putin oglindeşte nemulţumire: de exemplu, faţă de declaraţiile Departamentului de Stat cu privire la acţiunile de protest din ajunul învestirii lui Putin sau cu privire la 'Lista Magnitski'.

'Tabăra lui Putin este absolut convinsă că Rusia a fost păcălită, iar Medvedev a manifestat o oarecare 'naivitate' în contactele cu Administraţia lui Obama', subliniază Dmitri Saims de la Center for the National Interest. Acesta consideră simptomatic faptul că Putin nu mai foloseşte termenul de 'resetare'.

Cu toate acestea, luând cuvântul în faţa Senatului american, Philip Gordon, asistent al secretarului de stat pentru afaceri europene si eurasiatice, a enumerat acordurile semnate între SUA şi Rusia în timp ce Putin a fost preşedinte şi premier şi a conchis că revenirea lui Putin la Kremlin nu presupune o sistare substanţială a cooperării.

Neglijarea summitului G8 constituie un start nereuşit pentru 'resetarea' relaţiilor cu SUA în timpul preşedinţiei lui Putin, titrează publicaţia americană The Christian Science Monitor. Howard Lafranchi, autorul articolului, comentează: 'Casa Albă încearcă să decidă cum să lucreze cu Putin de când acesta a început să-şi desfăşoare campania electorală pe un ton mult mai naţionalist şi belicos comparativ cu abordarea lui Dmitri Medevdev, orientat spre cooperare'.

După cum aminteşte analistul, tocmai datorită lui Medvedev Administraţia lui Obama a reuşit să anunţe 'resetarea' relaţiilor.

Retorica lui Vladimir Putin în timpul campaniei electorale şi tactica unora dintre adepţii săi, dar şi declaraţiile criticilor lui Putin au îndemnat-o pe Hillary Clinton, secretarul de stat al SUA, să-şi exprime îngrijorarea faţă de situaţia din Rusia. La rândul său, Putin a acuzat-o pe Hillary Clinton de încercarea de a 'semăna discordie', aminteşte publicaţia americană.

Este adevărat ca liderii de la Casa Albă au anunţat că Obama şi Putin urmează să aibă o întrevedere în iunie. Potrivit The Christian Science Montitor, acest lucru se va întâmpla 'în timpul conferinţei ONU pentru probleme climatice'. Ambii lideri vor trebui să se ocupe şi de atmosfera care se înregistrează în prezent în cooperarea dintre ţările lor, subliniază publicaţia.