Putin şi-a anulat participarea la reuniunea G8 din SUA

Vladimir Putin împreună cu noul prim ministru al Rusiei, Dmitri Medvedev la Parada de Ziua Victoriei, 9 mai 2012, Moscova
Vladimir Putin împreună cu noul prim ministru al Rusiei, Dmitri Medvedev la Parada de Ziua Victoriei, 9 mai 2012, Moscova (STR / AFP / GettyImages)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a anulat vizita în SUA pentru reuniunea Grupului celor Opt (G8) naţiuni industriale, care urmează să aibă loc în această lună în afară Washingtonului.

Putin, care a preluat oficial funcţia de preşedinte în această săptămână, a spus oficialilor americani că este ocupat cu finalizarea cabinetul său. Putin a declarat că îl va trimite pe fostul preşedinte şi actualul prim-ministru Dmitri Medvedev în locul său.

Casa Albă a emis o declaraţie susţinând că preşedintele Obama şi-a exprimat "înţelegerea" faţă de decizia lui Putin şi a salutat "participarea" lui Medvedev la summitul care va avea loc la Camp David, pe 18-19 mai.

Tensiunile dintre cele două naţiuni au crescut recent, Putin fiind extrem de critic faţă de Statele Unite în timpul campaniei sale electorale, iar Statele Unite exprimându-şi îngrijorarea faţă de manevrarea dură a protestatarilor anti-Putin de către poliţia rusă, de la Moscova la începutul acestei săptămâni.