Rusia contribuie la consolidarea securităţii în lume, afirmă Putin de Ziua Victoriei

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)

Rusia contribuie la consolidarea securităţii în lume, a declarat, miercuri, noul preşedinte rus, Vladimir Putin, la fastuoasa paradă de Ziua Victoriei organizată la Moscova.

”Doar prin stricta respectare a normelor internaţionale, respectarea suveranităţii statale şi libertatea de alegere a popoarelor pot garanta ca tragedia războiului să nu se mai repete”, a mai spus Putin, cu ocazia celei de-a 67-a aniversări a victoriei asupra nazismului, care a marcat sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial.

Circa 14.000 de elevi ai şcolilor militare ruse şi aproape 100 de vehicule vor defila în piaţă, potrivit Ministerului Apărării. Aproape 1.500 de veterani, dintre care numai o treime moscoviţi, vor asista la defilare. 1.100 de muzicieni din mai multe fanfare militare vor însoţi soldaţii.

La final, cinci elicoptere de transport şi de luptă Mi-8 vor survola Piaţa Roşie. Ele vor transporta drapelurile Rusiei, forţelor armate, infanteriei, aviaţiei şi marinei.

La paradă iau parte şi noul premier, Dmitri Medvedev, dar şi ultimul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov.

Peste 25 de milioane de soldaţi şi cetăţeni sovietici şi-au pierdut viaţa în lupta împotriva trupelor naziste. Uniunea Sovietică a intrat în război în 1941, după ce Adolf Hitler a încălcat pactul cu Stalin şi a invadat URSS.

Prima paradă de Ziua Victoriei a avut loc în Piaţa Roşie, la 24 iunie 1945.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe