Refuzul lui Putin de a asista la Summitul G8 a surprins Washingtonul (revista presei)

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)

Refuzul preşedintelui rus Vladimir Putin de a participa la Summitul statelor dezvoltate G8 din SUA, care va avea loc pe 18-19 mai, trimiţându-l în locul său pe premierul Dmitri Medvedev, este comentată de presa moscovită de vineri. Decizia Kremlinului a luat prin surprindere Washingtonul - Ambasada SUA la Moscova a lucrat toată ziua de joi la redactarea unei scrisori cu explicarea motivelor, adresată liderului american Barack Obama.

Surse apropiate administraţiei americane, citate de cotidianul rusesc Kommersant, şi-au exprimat teama că refuzul lui Putin de a merge la reuniunea de la Camp David constituie un semnal vizând îndepărtarea de la 'resetarea' relaţiilor dintre Rusia şi SUA. Prima vizită externă pe care o va efectua Putin va fi într-un stat din fosta URSS - cel mai probabil el se va deplasa în Kazahstan, în drum spre Summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, care se va desfăşura în iunie la Beijing. Surse de la Kremlin admit că decizia lui Putin de a nu participa la Summit constituie o abatere de la practica diplomatică, dar afirmă acestea, 'în anii preşedinţiei sale, Medvedev a mers de câteva ori în SUA, iar Obama a fost o singură dată la Moscova'.

Potrivit Vedomosti, Administraţia Obama i-a înştiinţat, de asemenea, pe partenerii ruşi că nici liderul american nu va putea lua parte la Summitul ţărilor din Asia-Pacific pentru Cooperare Economică (APEC), găzduit în septembrie de Rusia, la Vladivostok (est). Pretextul invocat de americani este congresul Partidului Democrat, care va începe pe 3 septembrie, în timp ce summitul are loc în perioada 1-8 septembrie. Putin nu a dorit să facă primul pas în întâmpinarea SUA, având în vedere neînţelegerile vizând apărarea antirachetă. În plus, refuzul lui Putin poate fi explicat şi prin situaţia politică internă din Rusia: dacă ar fi mers în SUA, el ar fi trebuit să răspundă la întrebări incomode despre opoziţie.