Curtea de Apel Chişinău refuză să citeze trei martori din Federaţia Rusă în dosarul lui Filat

Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat
Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat (captură foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
02.11.2016

Şedinţele în dosarul fostului premier moldovean, Vlad Filat continuă să se desfăşoare la Curtea de Apel Chişinău, miercuri urmând să fie audiaţi trei martori din Federaţia Rusă. Potrivit avocatului Igor Popa, aceştia nu s-au prezentat pe motiv că nu au fost citaţi de instanţa de judecată, ci de avocaţi.

„Magistraţii de la Apel au pus pe umerii avocaţilor ca noi să cităm martori din Federaţia Rusă şi să asigurăm prezenţa lor aici. Noi am depus toate eforturile ca aceşti martori să vină în instanţa de judecată, am avut şi o comunicare cu ei. Martorii au solicitat să fie invitaţi de către o autoritate judecătorească, prin prisma legii atât naţionale a RM, câtt şi a tratatelor la care Moldova este parte”, a declarat pentru presă avocatul lui Vlad Filat, conform privesc.eu.

Acesta a ţinut să precizeze că, martorii nu s-au prezentat, astfel că partea apărării a solicitat instanţei de judecat să emită o cerere de comisie rogatorie pe numele ministrului Justiţiei RM, care la rândul lui să expedieze în FR solicitarea ca aceşti martori să fie audiaţi.

Popa a ţinut să specifice că aceşti martori ar fi foarte importanţi în dosarul lui Vlad Filat, mărturisind că „Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de puşcărie prin sentinţa de Judecătoria Buiucani în baza declaraţiilor făcute de Ilan Şor. În sentinţă se spune că Ilan Şor ar fi dat lui Vlad Filat o sumă de bani de peste 320 mln lei prin intermediul a trei persoane din Federaţia Rusă.

Este vorba despre trei femei din FR, numele lor este: dna Alexandrova, Noscova şi Papikean. Noi am reuşit să avem o discuţie telefonică cu aceste doamne, care au spus că ele nu au fost niciodată în RM. Aceşti martori nu au încasat nici o sumă de bani de la Unibank, respectiv nu au transmis lui Vlad Filat nici un ban aici în RM”.

În concluzie, partea apărării a specificat că magistraţii de la Curtea de Apel au refuzat să aducă aceşti martori prin cerere de comisie rogatorie, aceasta fiind o încălcare destul de gravă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor