Opinii: Dacă nu ieşim la vot, trimitem Basarabia înapoi în Imperiul Sovietic

După ce a luat sfârşit primul tur al alegerilor prezidenţiale, oamenii se pregătesc deja pentru turul secund, în care se vor duela Maia Sandu şi Igor Dodon. Mai mulţi unionişti au încercat se explice motivele pentru care nu trebuie să ajungă Dodon preşedinte în Basarabia.
George Simion
George Simion (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Din momentul de faţă şi până la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, este nevoie de mobilizare totală. Dacă moldovenii nu se vor mobiliza să meargă la vot la 13 noiembrie, atunci Igor Dodon ar putea ajunge preşedinte al Republicii Moldova în calitate de exponent al oligarhiei, pentru că s-a văzut din primul tur de alegeri cine l-a susţinut, de fapt. Declaraţia aparţine liderului Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, adăugând că pe Dodon l-ar fi susţinut toată clasa politică care este interesată să negocieze cu Europa şi cu Rusia pentru beneficii.

„Ştim cu siguranţă că în scandalul de la Banca de Economii, Igor Dodon este cel care era ministru . Este implicat Igor Dodon şi în furtul miliardului şi în toate schemele pe care clasa politică de la Chişinău le-a făcut în aceşti ani. De fapt, Igor Dodon este reprezentantul de seamă al acestei clase politice care încearcă să şantajeze şi să joace dublu, şi cu vestul şi cu estul”, a menţionat Simion, în cadrul emisiunii „Sfatul Ţării”, de la 10 TV, precizând că Dodon ar fi vorbit, de nenumărate ori, despre un plan de federalizare, de transnistrizare şi de rusificare a Moldovei.

Deşi se cunoaşte că Dodon are probleme cu legea, o mare parte a moldovenilor l-au votat totuşi în primul tur de scrutin, acesta obţinând puţin peste 48 la sută din voturi.

În opinia editorialistului Dan Nicu, în Moldova nu este suficient să afle publicul că ai probleme cu legea şi că eşti penal, „e nevoie să vină un ordin de undeva, un băiat mic de statură (Vlad Plahotniuc – n.r.) să apese pe un buton undeva ca să fie cineva arestat, cum s-a întâmplat cu Vlad Filat”.

Acesta a mai menţionat că în cazul lui Dodon ar fi necesară o justiţie care să facă ordine prin dosare, una care să fie într-adevăr a treia branşă a puterii de stat. „Nu avem aşa ceva în Republica Moldova. Unica scăpare rămâne tot la acel om (Plahotniuc – n.r.) care se pare că are o înţelegere cu Igor Dodon, pentru că altfel nu putem comenta această operaţiune de retragere a lui Marian Lupu, care seamănă mai mult decât orice cu o operaţiune de contaminare negativă a imaginii Maiei Sandu”, a adăugat Dan Nicu.

Intrând în direct în timpul emisiunii, mai mulţi telespectatori consideră că „Moldova este pusă între alegerea de a face 50 de paşi înainte sau 100 de paşi înapoi”, „Dacă nu vă mobilizaţi, Dodon va fi ca un cancer pentru Moldova, ea va fi izolată de întreaga Europa, de America şi de România”, „Dacă nu ieşim la vot, trimitem Basarabia înapoi în Imperiul Sovietic, dacă ieşim la vot mergem spre Europa şi spre România”, „Cred că libertatea de exprimare şi libertatea presei vor fi în primul rând îngrădite. În cel mai rău caz va apărea din nou sârma ghimpată la Prut, şi nu în ultimul rând va fi dictatură”.

„Dacă vine Igor Dodon preşedinte, atunci vom fi în situaţia în care am fost în perioada 2001 – 2009. Deşi este clar că alegerea lui Igor Dodon va însemna un mare regres şi o mare catastrofă, cu toate astea eu am toată încrederea că românismul de aici va rezista aşa cum a rezistat şi atunci. Pe de altă parte, am toată încrederea că pe centru-dreapta se va consolida o alternativă unitar-politică până în 2018, la parlamentare”, a afirmat Nicu.

Totodată, editorialistul a ţinut să adauge că Dodon ar fi fost crescut de Voronin, cu asistenţa şi la ordinul serviciilor secrete ruseşti, fiind şi „un produs, prin excelenţă, al FSB-ului rusesc, este un fel de Strelkov, este un produs perfect pentru Rusia aici, care să adopte agenda Rusiei, care nu este şi agenda noastră a românilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe