Corina Creţu îi cere ministrului Mediului să verifice legalitatea construirii gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş

Corina Creţu
Corina Creţu (Epoch Times România)

Construirea unui depozit ecologic de deşeuri în judeţul Suceava, mai exact a unei gropi de gunoi ce ameninţă una din cele mai frumoase zone zone ale ţării, Pasul Mestecăniş, a intrat şi în vizorul Comisarului European pentru Dezvoltare, Corina Creţu. Într-o scrisoare adresată ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, Creţu îşi exprimă îngrijorarea faţă de posibila distrugere a peisajului alpin prin construirea depozitului de deşeuri, şi cere ministrului să dispună verificări.

"Aş dori să mă alături cetăţenilor români şi instituţiilor media care au atras atenţia cu privire la construirea unui depozit ecologic de deşeuri în judeţul Suceava, ca parte integrantă a unui proiect de gestionare a deşeuri, aprobat de Comisia Europeană în 2011 şi vreau să-mi exprim îngrijorarea cu privire la posibila distrugere a peisajului alpin prin crearea acestui depozit de deşeuri. Peisajul Carpaţilor este una din cele mai mari bogăţii ale României şi ale Europei şi vreau să mă asigur că fondurile europene nu sunt utilizate pentru a pune în pericol această nepreţuită resursă." scrie Creţu în scrisoarea adresată ministrului, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Comisarul european îi atrage atenţia Graţielei Gavrilescu că "toate proiectele trebuie să respecte legislaţia de mediu în ceea ce priveşte evaluarea potenţialelor efecte asupra mediului şi îi solicită ministrului să verifice dacă proiectul gropii ecologice din Suceava respectă legislaţia de mediu şi, în special, normele privind protecţia peisajelor.

"După cum bine ştiţi, toate proiectele trebuie să respecte legislaţia de mediu în ceea ce priveşte evaluarea potenţialelor efecte asupra mediului. Acest lucru înseamnă că toate autorităţile publice şi de mediu, la nivel local şi naţional, trebuie să fie consultate pentru a oibţine autorizaţiile şi acordurile necesare, şi că, de asemenea, trebuie organizate consultări publice ale populaţiei în primele faze de dezvoltare a proiectului.

V-aş fi recunoscătoare dacă aţi cere serviciilor dumneavoastră să analizeze modul în care acest proeict respectă legislaţia de mediu şi, în special, normlele privind protecţia peisajelor şi dacă mă veţi informa cu privire la rezultatul acestei analize."

Context

În judeţul Suceava se construieşte, începând de la jumătatea anului 2013 o groapă de gunoi ecologică. Amplasamentul a fost ales, în mod inexplicabil în zona Pasului Mestecăniş din masivul Giumalău, la o altitudine de 1.086 m, într-un peisaj mirific. Pasul Mestecăniş, una din cele mai frumoase zone montane din ţară, face legătura între Depresiunea Dornelor şi Depresiunea Câmpulung, mai precis între staţiunile Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc.

Proiectul gropii ecologice a fost contractat de Consiliul Judeţean Suceava cu fonduri europene. Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a semnat, în ianuarie 2013, un contract în valoare de 27,6 mil lei, cu reprezentanţii firmelor Bilfinger Baugesellschaft GmBH Austria şi SC Concret Construct AG SRL Gura Humorului pentru «construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta, din judeţul Suceava».

Pe lângă groapa de gunoi ecologică, edilii au prevăzut şi construcţia unei staţii de tratare a levigatului (produs format în mare parte prin infiltrarea apei în masa de deşeuri şi prin procesul natural de descompunere a substanţelor organice din deşeuri). Una dintre componentele staţiei va fi cea de separare metale grele.

Conform contractului, proiectul ar trebui să fie gata luna aceasta, groapa şi anexele aferente urmând să ocupe o suprafaţă totală de 5,75 ha. Pentru realizarea proiectului, al cărui obiectiv este, conform autorităţilor, «îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a mediului» au fost defrişate şase hectare. La finalizarea lucrărilor, depozitul de deşeuri va avea o capacitate de 350.000 de tone, suficient de mare încât să asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din judeţ cel puţin până în 2037.

Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.