CEDO obligă Primăria Năvodari să amplaseze o bombă chimică lângă malul mării

.
. (Photos.com)

O firmă cu patroni italieni, Societatea Ecological Center SA, a obţinut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dreptul de a construi o groapă pentru deşeuri chimice în Năvodari, într-o zonă în care există nişte izvoare puternice care ajung în Marea Neagră, relatează România Liberă.

Potrivit sursei citate, Primăria oraşului Năvodari a primit recent o adresă din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) prin care se cere, într-o perioadă de maximum trei luni de zile, semnarea autorizaţiei de construire a depozitului de deşeuri toxice.

"Este un moment extrem de greu pentru oraşul Năvodari şi pentru mine personal. Am primit de la Ministerul Afacerilor Externe un document prin care ni se comunică solicitarea petentului Societatea Ecological Center SA, societatea cu care s-au judecat primarul Nicolae Matei şi oraşul Năvodari, în legătură cu groapa de deşeuri industriale pe care această societate ar fi dorit să o facă la Năvodari, într-unul din batalurile de la USAS. Sunt înştiinţat că era un dosar pe rol, dosar cerut de Ecological Center la CEDO, care s-a judecat într-un timp foarte scurt din punctul meu de vedere”, a declarat viceprimarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru, precizând că nu va semna autorizaţia de construcţie pentru groapa de gunoi.

"Pentru mine este mai uşor să semnez o demisie de onoare decât o astfel de autorizaţie. Îmi voi da demisia dacă nu vom reuşi să obţinem anularea deciziei CEDO“, a declarat viceprimarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru.

Decizia CEDO transmisă primăriei Năvodari sună la modul următor: “Prin hotărârea sa din 17 martie 2015, CEDO a constatat că autorităţile naţionale nu au depus suficiente eforturi pentru a asigura executarea deplină şi într-un termen rezonabil a titlului executoriu convocat de reclamantă. Pentru aceste motive, CEDO a obligat statul român să asigure executarea, prin cele mai adecvate mijloace, a sentinţei civile nr. 759/12.08.2009 a Tribunalului Constanţa, confirmată prin decizia nr. 63/CA/28.01.2010 a Curţii de Apel Constanţa, în termen de trei luni de la data pronunţării hotărârii“, se arată în actul pe care l-a primit administraţia publică din Năvodari de la Ministerul Afacerilor Externe.

Autorităţile vor ataca decizia la Marea Cameră a Curţii Europene.

Ce ar însemna construirea unei astfel de gropi de gunoi

Realitatea de dincolo de vorbele seci din decizia CEDO arata insa de-a dreptul inspăimântător. Centrul de gospodărie deşeuri industriale ar urma să fie construit la doar 1,5 km de oraş, va avea 95 de metri înălţime si va fi desfăşurat pe aproximativ 30 hectare. Conform proiectului firmei italiene, la groapa de gunoi vor fi aduse zilnic 6.000 tone de deşeuri provenite din mai multe sectoare de activitate, precum produse chimice din hidrometalurgia neferoasă, deşeuri din industria fotografică sau deşeuri din procesele termice ori din procesele organice, toate acestea având efecte distrugătoare asupra aerului şi a pânzei freatice, implicit asupra sănătăţii oamenilor, mai ales că în zona în care urmează să se facă groapa pentru deşeurile chimice există nişte izvoare puternice care ajung în Marea Neagră, arată Romania Liberă.

Primăria din Năvodari atrage atenţia că un astfel de proiect echivalează cu distrugerea turismului românesc:

“Orice scăpare a acestor deşeuri vine spre Năvodari şi, de aici, spre mare. Va fi o distrugere a turismului din România. Această groapă este pentru toată lumea, şi toată lumea înseamnă de la Săcele, dacă nu chiar aproape de Tulcea, până în sudul litoralului. Şi locuitorii Constanţei trebuie să ştie că în acest moment au o problemă. Este problema tuturor celor care respirăm, mâncăm, bem apă şi facem baie în Marea Neagră”, subliniază, îngrijorat, viceprimarul.

Proiect marcat de ilegalităţi

Fostul primar al oraşului Năvodari Tudorel Calapod, a fost condamnat, în 2014, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, pe motiv că a acordat ilegal certificatul de urbanism pentru construirea acestui depozit de deşeuri.

Magistraţii Tribunalului Constanţa au hotărât, în decembrie 2014, desfiinţarea certificatului de urbanism nr 718 din 20.12. 2007 , înregistrat la Primăria Năvodari, eliberat către SC Ecological Center SA Năvodari, referitor la construirea depozitului de deşeuri, stabilind că în perioada 2004 - 2007, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, Tudorel Calapod, în calitate de primar al oraşului Năvodari, a creat un avantaj nelegal S.C. Ecological Center S.A. Năvodari, reprezentată de Roberto Vincenteli şi Manuela Ştefania Marinescu.

Potrivit magistraţilor, în baza certificatului de urbanism emis ilegal, S.C. Ecological Center S.A. Năvodari a obţinut ulterior, din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţie Mediului Bucureşti, acordul de mediu pentru construirea depozitului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.