Consilier al Kremlinului discută cu un delegat special al SUA despre conflictul ucrainean

Un consilier al Kremlinului a făcut remarci optimiste după o întâlnire cu noul delegat special al SUA pentru soluţionarea conflictului est-ucrainean, afirmând că au discutat despre “idei proaspete” în cadrul unei întâlniri “constructive”.
Kurt Volker
Kurt Volker (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
23.08.2017

În capitala belarusă Minsk, delegatul american Kurt Volker a avut luni o întâlnire cu uşile închise cu Vladislav Surkov, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru conflictul din estul Ucrainei.

“Întâlnirea a fost utilă şi constructivă. Cele două părţi au propus idei proaspete şi abordări noi” pentru implementarea acordului semnat în februarie 2015 la Minsk de soluţionare a conflictului est-ucrainean.

Acordul respectiv a propus paşi pentru oprirea războiului şi rezolvarea statutului zonei controlate de separatiştii pro-ruşi în regiunea ucraineană Donbas, dar progresul implementării acordului a fost foarte lent.

“Am convenit că procesul de pace în sfera politică, cât şi în cea a securităţii, poate şi ar trebui să se deruleze mai rapid” şi că situaţia curentă din Ucraina este inacceptabilă, a precizat Surkov.

Volker nu a făcut comentarii după întâlnire.

Din Minsk, Volker a călătorit în capitala lituaniană Vilnius pentru a se întâlni marţi cu oficiali guvernamentali de rang înalt şi a discuta despre îmbunătăţirea situaţiei din Ucraina.

Miercuri, Volker va participa împreună cu secretarul american al Apărării, Jim Mattis, la întâlniri cu oficiali guvernamentali ucraineni, şi va discuta despre “paşii următori în negocierile diplomatice privind restaurarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

Peste 10.000 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei, care a izbucnit în aprilie 2014 între separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale ale Kievului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor