SUA începe să construiască o bază militară în Ucraina

(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

SUA a început construcţia unei baze militare în Ucraina, la Ochakiv (Ochakov), conform unei declaraţii a Marinei americane.

Ochakiv se află aproape de Peninsula Crimeea şi de Centrul de operaţiuni Speciale al Marinei Ucrainene, nr 73.

"Trupele Seabees au ţinut ceremonia de începere a construcţiei centrului de operaţiuni maritime de la Baza Navală Ochakov, Ucraina". Seabees sunt trupe de logistică aparţinând marinei Americane, specializate în construcţia de baze militare.

Trupele Seabees şi-au făcut apariţia încă de prin luna aprilie a anului curent în oraşul Ochakov, pentru a pregăti actele şi contactele necesare bazei.

Oficial, Centrul de operaţiuni va servi ca hub pentru manevre comune viitoare care vor fi întreprinse cu colaborarea armatei ucrainene.

Rusia se opune agresiv planurilor Pentagonului, schiţate în 2008, sub administraţia Bush, la Bucureşti, de a acorda statutul de membru al Alianţei Nord Atlantice unor ţări tradiţional aflate sub influenţa masivă a Rusiei, precum Ucraina şi Georgia.

Iniţiativele de dezlipire ale celor două state de Kremlin au cauzat un război de scurtă durată cu Georgia în 2008 şi invadarea Crimeei de către trupele Moscovei în 2014.