Tillerson către Lavrov: Amestecul Rusiei în alegeri a creat o “neîncredere serioasă”

Secretarul de stat american a declarat că i-a spus omologului său rus că amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut a provocat o “neîncredere serioasă” între cele două ţări. Totuşi, pe moment nu există o dovadă incontestabilă că interferenţa a avut într-adevăr loc.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images)

Cu ocazia unui forum regional în capitala filipineză Manila, Rex Tillerson a precizat că, în timpul unei întâlniri care a avut loc duminică cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, a evidenţiat faptul că [presupusa] interferenţă rusă în alegerile prezidenţiale americane din 2016 a fost un “incident serios”.

“Am încercat să îl ajut să înţeleagă cât de serios a fost acest incident şi cât de mult a afectat relaţia dintre SUA şi poporul american, pe de o parte, şi poporul rus pe de alta, [să înţeleagă faptul că amestecul în alegeri] a creat o neîncredere serioasă şi că pur şi simplu trebuie să găsim o cale pentru a face faţă acestui lucru”, i-a transmis Tillerson omologului său rus.

Înaltul oficial american l-a avertizat de asemenea pe Lavrov că administraţia SUA analizează răspunsul la decizia Kremlinului de a ordona reducerea substanţială a numărului membrilor personalului diplomatic american din Moscova, o acţiune iniţiată ca urmre a noului set de sancţiuni adoptate de către Washington împotriva Rusiei.

Tillerson i-a pus lui Lavrov “câteva întrebări clarificatoare” despre mişcările retaliatorii ale Moscovei şi l-a avertizat pe oficialul rus că SUA va răspunde la aceste mişcări până în 1 septembrie.

Totuşi, Tillerson a afirmat că SUA încă doreşte să lucreze cu Rusia şi că nu este “utilă” suspendarea tuturor legăturilor din cauza unei singure probleme.

Tillerson a declarat reporterilor că Moscova a indicat o “anumită dorinţă” de a găsi soluţii pentru a merge mai departe în problemele legate de conflictul din Ucraina.

SUA şi UE au impus sancţiuni împotriva Rusiei după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi după ce a decis să susţină separatiştii din estul Ucrainei cu arme şi luptători – acuzaţii negate de Kremlin.

Cu câteva ore înaintea declaraţiei făcute de Tillerson, Lavrov şi-a exprimat opinia că omologul său american este pregătit să continue dialogul cu Rusia privind unele probleme complexe, în ciuda tensiunilor bilaterale şi a impunerii noilor sancţiuni americane.

Preşedintele american Donald Trump a declarat în 3 august pe Twitter că relaţia Washingtonului cu Moscova se află la cel mai scăzut nivel şi acest lucru este foarte periculos.

Trump a făcut acest comentariu la o zi după ce a semnat proiectul de lege privind noile sancţiuni anti-Rusia, o mişcare descrisă de premierul rus Dmitri Medvedev ca un “război comercial total” împotriva ţării sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe