Conflictul din Ucraina: Forţele ucrainene lansează o ofensivă în apropiere de Mariupol

Soldaţi ucraineni descarcă rachete Grad dintr-un camion, înainte să le  lanseze împotriva forţelor separatiste de lângă Debalţeve, estul  Ucrainei, 8 februarie 2015.
Soldaţi ucraineni descarcă rachete Grad dintr-un camion, înainte să le lanseze împotriva forţelor separatiste de lângă Debalţeve, estul Ucrainei, 8 februarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.02.2015

Garda naţională ucraineană a lansat o ofensivă împotriva rebelilor separatişti pro-ruşi, în apropiere de oraşul port sud-estic Mariupol, a informat marţi Consiliul de Securitate al Ucrainei într-o declaraţie online.

Secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, Alexander Turcinov, “se află în apropiere de Mariupol, unde unităţile gărzii naţionale au pătruns dincolo de liniile de apărare ale inamicului şi au pornit într-o ofensivă”, se spune în declaraţie.

Regimentul ucrainean Azov a anunţat pe pagina sa de Vkontakte, în 10 februarie, că soldaţii săi au lansat o ofensivă spre oraşul Novoazovsk, situat în apropiere de Mariupol.

“Localitatea Shyrokyne se află sub controlul nostru începând cu ora 8:00 a.m. (ora locală). Lupte intense sunt în derulare”, anunţă declaraţia regimentului.

“Azov va lansa o ofensivă asupra localităţii Sakhanka”, a mai susţinut regimentul, adăugând că forţele aeriene ruseşti au trecut graniţa de trei ori, fără a ataca însă forţele ucrainene.

Potrivit Reuters, sâmbătă, Kievul a susţinut că rebelii păreau să îşi comaseze forţele pentru mai multe atacuri asupra unor oraşe strategice, incluzând Mariupol, care se află pe ţărmul Mării Azov între zonele controlate de rebeli şi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014.

Vulnerabilitatea oraşului a fost expusă luna trecută, când 30 de civili au fost ucişi şi alte câteva zeci de persoane au fost rănite în mai multe atacuri cu rachete. De atunci, violenţa a escaladat în regiune, rebelii lansând o nouă ofensivă.

Victoriile separatiştilor împotriva forţelor guvernamentale din estul Ucrainei, în special în oraşul Debalţeve situat la nord-est de Doneţk, au stimulat şi mai mult iniţiativa franco-germană în vederea rezolvării crizei.

Luni, rebelii separatişti pro-ruşi au susţinut că au încercuit forţele guvernamentale din Debalţeve, o afirmaţie pe care Kievul a respinso însă.

Separatiştii au declarat că au blocat un important drum de aprovizionare către Debalţeve, ce este considerat un nod feroviar şi rutier strategic ce leagă cele două regiuni separatiste, Doneţk şi Lugansk. Totuşi, armata ucraineană a afirmat că soldaţii săi încă se luptă cu rebelii de-a lungul drumului de aprovizionare, a raportat BBC, citându-l pe Alexandr Matuzyanyk, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor