Conflictele armate continuă în estul Ucrainei. Cel puţin 5 soldaţi ucraineni ucişi



Victime ale conflictului armat sosesc la spitalul Artemivsk din oraşul Debalţevo.
Victime ale conflictului armat sosesc la spitalul Artemivsk din oraşul Debalţevo. (Captură Foto)

Armata ucraineană a raportat lupte grele între forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi în părţile estice ale Ucrainei în cursul nopţii de joi spre vineri. Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi în ultimele 24 de ore.

O declaraţie din partea armatei ucrainene a susţinut că rebelii au folosit mortiere, sisteme de rachete Grad şi piese de artilerie în atacurile desfăşurate împotriva poziţiilor guvernamentale din oraşul Debalţevo, o localitate strategică ce leagă cele două capitale separatiste, Lugansk şi Doneţk.

De asemenea, Debalţevo este situat în apropierea oraşului port Mariupol, care a fost atacat de rebeli în urmă cu câteva zile.

“Ucraina a pierdut 5 soldaţi şi alţii 23 au fost răniţi în timpul schimburilor de focuri şi a ciocnirilor militare din ultimele 24 de ore”, a declarat Vladislav Selezniov în această dimineaţă, conform Reuters.

Kievul a declarat vineri că deţine în continuare controlul asupra acestui oraş cu 25.000 de locuitori, dar mii de soldaţi ucraineni, care se află în această zonă, sunt ameninţaţi cu încercuirea în faţa asaltului rebelilor proruşi, reamintind de tragedia de la Illovaisk, unde cel puţin 108 soldaţi ucraineni, prinşi în capcană, au murit vara trecută, conform Agerpres.

Noile lupte au declanşat un nou val de refugiaţi. Numărul oamenilor care fug din calea luptelor creşte constant, aceştia temându-se că linia frontului se va muta din nou şi că vor fi prinşi în mijlocul schimburilor de focuri.

Autorităţile locale au început să evacueze oamenii din oraşul Debalţevo şi din vecinătatea lui, dar mulţi sunt încă blocaţi în interiorul clădirilor sau adăposturilor.

De asemenea, numărul celor care au nevoie de servicii medicale a crescut, liniile de aprovizionare au fost blocate şi numărul doctorilor s-a redus drastic deoarece mulţi dintre aceştia au fugit spre zone mai sigure.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a fentat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine secesioniştii din est şi să anexeze Crimeea, lucru ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia a ajutat separatiştii din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent peste 5.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe