Centrala chimică din Doneţk lovită de o explozie puternică


 Explozie la Centrala Chimică de Stat din Doneţk.
Explozie la Centrala Chimică de Stat din Doneţk. (Screenshot)

O explozie masivă a lovit oraşul Doneţk în seara zilei de 8 februarie, ucigând rebeli separatişti şi distrugând echipamente. Incidentul de la Centrala Chimică de Stat din Doneţk a fost numit de unii observatori ca fiind cea mai puternică explozie de până acum în conflictul din estul Ucrainei.

Potrivit informaţiilor preliminare, au fost distruse 20 de lansatoare multiple de rachete Grad şi 30 de vehicule încărcate cu muniţii. Aproximativ 200 de separatişti au fost de asemenea ucişi de artileria ucraineană, a scris Dmitro Yarosh, liderul partidului naţionalist Sectorul de Dreapta, pe pagina sa de Facebook în 8 februarie.

Boris Filatov, un membru al Radei Supreme a Ucrainei, a scris pe blogul său în 8 februarie că centrala chimică a fost bombardată cu lansatoare de rachete Smerch de către aceeaşi unitate ucraineană care a distrus un avion al rebelilor în luna ianuarie.

Vladislav Seleznyov, un purtător de cuvânt al comandamentului general al armatei ucrainene, a declarat prin telefon că nu este clară pe moment cauza exploziei. Centrala putea să fi fost atacată de soldaţii ucraineni, de luptătorii de gherilă ucraineni din Doneţk sau de separatişti, a adăugat Seleznyov.

“Aparent, a explodat nişte carne din cel de-al 13-lea convoi umanitar al Rusiei”, a glumit el, făcând o referire la “convoaiele umanitare” care sunt trimise regulat în Ucraina şi care nu sunt examinate de nicio organizaţie internaţională. Kremlinul insistă că trimite alimente şi alte produse necesare, dar un agent de recrutare de mercenari din Ekaterinburg a declarat că aceste convoaie sunt folosite pentru a livra arme şi luptători pe teritoriul ucrainean.

Consiliul Naţional al Apărării şi Securităţii a declarat în 9 februarie, că 1.500 de soldaţi şi 300 de unităţi de echipamente militare au trecut graniţa în Ucraina în 7-8 februarie, exact când când a sosit cel mai recent “convoi umanitar” în Donbas.

Anatoli Stelmakh, un purtător de cuvânt pentru operaţiunile anti-tero, a negat faptul că soldaţii ucraineni au fost implicaţi în explozia din Doneţk.

“Am aflat despre această explozie, dar nu este artileria ucraineană cea care a executat această lovitură”, a declarat el în 9 februarie, potrivit site-ului de ştiri censor.net.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe