Conferinţa pentru pacea siriană prefigurată de atentate şi morţi

Siria, zona de conflict Alep, 17 noiembrie 2013. (KARAM AL-MASRI / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
18.11.2013

Cel puţin 31 de soldaţi, printre care patru ofiţeri superiori, au fost ucişi duminică într-un atac cu bombă asupra unui baze militare, în apropiere de Damasc, informează Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH).

"Printre cei ucişi în atacul cu bombă care a dus la prăbuşirea unei clădiri a bazei militare Harasta, se numără trei generali şi un general de brigadă", a declarat directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane, preluat de AFP.

Primele declaraţii lansează ipoteze doar. Bomba ar fi putut fi plasată "fie în interiorul clădirii, fie sub ea, într-un tunel", a precizat directorul OSDH, care a lăsat să se înţeleagă şi că nu exclude posibilitatea ca rebelii să fi reuşit să se infiltreze în bază.

Atacul a fost revendicat de gruparea Direh al-Aasmeh (Scutul Damascului), parte a Armatei Siriană Liberă (ASL). Gruparea a difuzat ulterior un film care arăta o clădire prăbuşită complet în urma unei explozii.

Conform OSDH, momentul ales de insurgenţi pentru acest atac este "semnificativ", şi are legătură cu faptul că armata lui Bashar al-Assad duce în prezent o vastă ofensivă pentru a zdrobi poziţiile rebelilor din jurul Damascului, a mai adaugat Abdel Rahmane.

În nordul capitalei, au loc raiduri aeriene împotriva localităţii Qara, aflată în regiunea cheie Qalamoun.

Regiunea muntoasă Qalamoun, situată în provincia Damascului, vecină cu provincia Homs, este formată din mai multe localităţi, majoritatea aflate în mâinile rebelilor. Armata încearcă să cucerească Qalamoun pentru a asigura o continuitate a teritoriilor pe care le controlează între provincia Damas şi Homs. Aflată în apropierea frontierei cu Libanul, Qalamoun adăposteşte depozitele de arme şi constituie ariegarda insurgenţilor care plănuiesc să lanseze atacul final împotriva regimului Assad, pornind de la aceste zone pentru a ajunge la capitală.

Armata lui Assad a avansat, fără să reuşească insă să intre în Qara, informează OSDH.

Populaţia civilă fuge în Liban

Autorităţile libaneze au anunţat că alte 500 de familii s-au refugiat din calea noului val de violenţe, ajungând duminică în Aarsal, localitate lângă frontieră cunoscută pentru sprijinul acordat rebeliunii siriene, ceea ce ridică numărul de familii refugiate la 1.700.

Nu există locuri de cazare pentru toţi. "Unii dintre ei dorm în maşini" a declarat primarul Aarsal-ului, Ali Houjeiri, intervievsat prin telefon de FP, care a mai adăugat că refugiaţii au nevoie de adăposturi şi că oamenii nu au "de nici unele".

Mai mult de 800.000 de sirieni s-au refugiat în Liban, de la declanşarea violenţelor în Siria, în martie 2011, conform ONU.

Măsuri internaţionale

Pe plan diplomatic, o delegaţie oficială siriană la nivel înalt este aşteptată luni la Moscova, unde va avea discuţii cu oficialii ruşi, în pregătirea conferinţei de pace pe care comunitatea internaţională o vrea organizată la Geneva, în decembrie 2013.

Conferinţa Geneva 2 îşi propune să îi aşeze la masa negocierilor atât pe reprezentanţii puterii cât şi pe cei ai opoziţiei, în speranţa că se va putea găsi o soluţie politică conflictului sirian, care a făcut peste 120.000 de victime din 2011 şi care a lăsat pe drumuri mai mult de un milion de civili, relocaţi sau refugiaţi. Guvernul sirian a declarant că participă la conferinţă, dacă nu se i pun condiţii, în timp ce opoziţia siriană şi-a condiţionat prezenţa de demisia preşedintelui Bashar al-Assad şi de eliberarea deţinuţilor politici.

După îndelungi discuţii, coaliţia opoziţiei siriene a hotărât luni să participe la negocierile de pace, însă a cerut ca preşedintele Bashar al-Assad să fie exclus din orice etapă de tranziţie. Decizia deschide calea pentru organizarea îndelung amânatei conferinţe de pace, ce ar putea începe la 12 decembrie la Geneva, informa joi cotidianul sirian al-Watan, apropiat puterii de la Damasc.

Citând o sursă diplomatică de la Paris, ziarul susţine că secretarul de stat american John Kerry l-a informat în acest sens pe omologul său francez Laurent Fabius şi că secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va anunţa la 25 noiembrie că negocierile de pace pentru găsirea unei soluţii la conflictul sângeros din Siria vor debuta la 12 decembrie, la Geneva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor