Siria: undă verde pentru Geneva 2 - opoziţia va participa la negocierile de pace

(photos.com)
Mioara Stoica
12.11.2013

Coaliţia Naţională Siriană (SNC) a comunicat că s-a ajuns la un acord pentru a asigura prezenţa rebelilor care luptă împotriva regimului lui Assad, la masa negocierilor de la Geneva 2.

Anunţul, făcut în limba arabă chiar de către Coaliţia Naţională siriană, formată din partea cea mai moderată a rebelilor şi susţinută de Occident, a evidenţiat anumite condiţii care trebuiesc îndeplinite înainte de începerea discuţiilor ce au ca scop să pună capăt celor doi ani şi jumătate de război civil din Siria. Speranţa este ca totul să conducă la o tranziţie politică.

Anunţul a fost făcut la sfârşitul celei de-a doua zile de discuţii ce au avut loc la Istanbul. Unda verde pentru Geneva 2 vine, de asemenea, de la un alt grup anti-Assad: Coaliţia forţelor pentru schimbare paşnică - care reprezintă grupuri de opoziţie cu sediul în Siria - şi care a declarat că această conferinţă este „ultima şansă" de a găsi o soluţie politică la criza actuală. Conflictul a costat viaţa a cel puţin 115.000 de oameni, potrivit celor raportate de ONU.

Vestea a trezit imediat atenţia Statelor Unite şi potrivit Secretarului de stat, John Kerry, în conversaţia avută cu ministrul sirian de Externe, Sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahayan, dorinţa Coaliţiei Naţionale siriene de a se alătura discuţiilor de pace, reprezintă un "mare pas înainte".

Între timp, în ţară continuă ciocnirile şi actele de terorism. În ultimele ore, cinci copii au murit şi 27 de persoane au fost rănite din cauza unei serii de bombe care au lovit o şcoală în capitala Damasc. Televiziunea de stat siriană a dat vestea definindu-l drept "terorist" atacul ce a vizat şcoala Sf. Ioan, o instituţie creştină, din cartierul Bab Touma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor