Conferinţa de pace asupra Siriei ar putea avea loc la 12 decembrie (presa siriană)

(photos.com)
Epoch Times România
14.11.2013

Conferinţa internaţională de pace asupra Siriei, de mai mute ori amânată, ar putea începe la 12 decembrie la Geneva, după cum scrie joi cotidianul sirian al-Watan, apropiat puterii de la Damasc.

Citând o sursă diplomatică de la Paris, ziarul susţine că secretarul de stat american John Kerry l-a informat în acest sens pe omologul său francez Laurent Fabius şi că secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va anunţa la 25 noiembrie că negocierile de pace pentru găsirea unei soluţii la conflictul sângeros din Siria vor debuta la 12 decembrie, la Geneva.

O sursă siriană, citată de acelaşi cotidian, nu a dorit nici să confirme, dar nici să infirme această dată.

Opoziţia siriană a subliniat, la rândul său, că încă nu a fost fixată o dată oficială pentru desfăşurarea conferinţei de pace în privinţa Siriei.

'Iniţiatorii (conferinţei) Geneva-2 doresc ca aceasta să se ţină înainte de sfârşitul anului. Sunt avansate diferite date de la mijlocul lunii decembrie, dar acestea nu sunt oficiale. Este vorba mai degrabă de sugestii care urmează să fie discutate', a declarat pentru AFP Mounzer Aqbiq, consilier al preşedintelui Coaliţiei Naţionale Siriene, Ahmad Jarba.

După două zile de dezbateri la Istanbul, în Turcia, Coaliţia opoziţiei siriene a anunţat luni acordul său pentru a participa la negocierile de pace, dar cu condiţia ca preşedintele sirian Bashar al-Assad să fie exclus de la orice etapă de tranziţie.

Ultimele discuţii din 5 noiembrie de la Geneva între reprezentanţii ONU, Rusiei şi SUA nu au permis stabilirea unei date pentru conferinţa internaţională de pace asupra Siriei, aşa-numita 'Geneva-2'. Emisarul special al Naţiunilor Unite şi al Ligii Arabe pentru rezolvarea crizei siriene, Lakhdar Brahimi, anunţa la acea dată că o nouă reuniune tripartită va avea loc la Geneva la 25 noiembrie, exprimându-şi speranţa ca la aceste discuţii să poată fi fixată o dată pentru 'Geneva-2', ca ea să se desfăşoare 'înainte de sfârşitul anului'.

Conferinţa 'Geneva-2', menită să reia discuţiile asupra prevederilor importante din acordul internaţional semnat la Geneva la 30 iunie 2012, ar urma să reunească la aceeaşi masă reprezentanţi ai regimului sirian şi ai opoziţiei în încercarea de a găsi o soluţie politică negociată între regimul de la Damasc şi rebeliune, care să pună capăt conflictului sângeros din Siria, soldat până în prezent cu peste 120.000 de morţi, conform datelor ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor