Washingtonul aşteaptă Siria la negocierile de pace de la Geneva

Adunarea Generală ONU în Geneva
Adunarea Generală ONU în Geneva (Fabrice Coffrini / AFP / Getty Images)
P. P.
13.11.2013

Statele Unite ale Americii au primit în sfârşit mult aşteptata decizie a Consiliului Naţional Sirian care va participa la următoarea conferinţă de pace de la Geneva, conform AFP.

Negocierile pentru pacea din Siria a trecut în acest moment într-o nouă fază, formată din stabilirea unui nou guvern de tranziţie cu puteri executive depline, au apreciat americanii.

”Este vorba despre un progres semnificativ în procesul de organizare al conferinţei de la Geneva, al cărei scop este (...) să stabilească, prin consimţământul celor două delegaţii angajate în negocieri, un guvern de tranziţie care să exercite depline puteri executive”, a declarat Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a departamentului de Stat al Statelor Unite.

Consiliul Naţional Sirian va fi compus din reprezentaţii Coaliţiei Naţionale Kurde, lucru apreciat de americani deoarece ”garantează o mai bună reprezentativitate a diversităţii siriene”. Un alt grup prezent la Geneva va fi reprezentat de Coaliţia forţelor pentru schimbare paşnică, care a declarat că această conferinţă este ultima şansă pentru o soluţie politică la criza din Siria.

Decizia de începere a negocierilor a venit după două zile de dezbateri la Istanbul, una din condiţiile principale a participării la negocierile de pace fiind detronarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi excluderea acestuia din viitorul ţării devastate de conflicte, în ultimul deceniu.

Opoziţia a mai solicitat ajutor pentru eliberarea prizonierilor capturaţi de forţele lui Bashar, acordarea de ajutoare sirienilor asediaţi şi evacuarea civililor.

De asemenea, Franţa, prin vocea ministrului de Externe, Laurent Fabius, consideră decizia Coaliţiei Siriene „un progres major în direcţia unei soluţii politice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor