Conducerea Chinei ordonă mass mediei: fiţi calmi, nu inflamaţi tensiunile economice cu SUA

Preşedintele chinez Xi Jinping
Preşedintele chinez Xi Jinping (Getty Images)

China este cu siguranţă furioasă din cauza poziţiei dure adoptate de SUA în privinţa comerţului, dar a controlat acoperirea mediatică internă, limitând comentariile directe şi interzicând atacurile la adresa preşedintelui Donald Trump, au declarat câteva surse la curent cu această problemă.

Beijingul a emis reguli neobişnuit de stricte care limitează acoperirea mediatică a războiului comercial din cauza temerilor că rapoartele media nerestricţionate ar putea duce la instabilitate sau ar putea tulbura pieţele financiare deja agitate ale Chinei, potrivit unor surse din cadrul mass mediei de stat chineze.

“Când expuneţi şi criticaţi cuvintele şi acţiunile americanilor, aveţi grijă să nu le asociaţi cu Trump ci, în schimb, îndreptaţi-le împotriva guvernului american”, se menţionează într-un memorandum bazat pe un set de directive emise verbal de oficiali guvernamentali chinezi, care a fost prezentat reporterilor la o organizaţie media condusă de stat. Memorandumul a fost văzut de Reuters.

Organizaţiile media trebuie să ajute la “stabilizarea economiei, creşterea economică, ocuparea locurilor de muncă, stabilizarea comerţului extern, a investiţiilor, finanţelor, a pieţei de acţiuni, a pieţei valutare, a pieţei de imobiliare şi, practic, stabilizează gândirea, sentimentele şi aşteptărilor oamenilor”, potrivit documentului.

O persoană care lucrează pentru un important website de ştiri chinez a afirmat că regulile emise săptămâna trecută sunt “cele mai stricte de până acum”.

Website-ului i s-a transmis să posteze doar acele articole despre conflictul comercial care au fost publicate de agenţia oficială de ştiri a statului chinez, Xinhua, în loc să publice conţinut propriu. De asemenea, website-ului i s-a cerut să publice articolele pe prima pagină şi să administreze cu atenţie comentariile postate, potrivit sursei.

Aplicaţia de smartphone a website-ului nu mai permite notificarea utilizatorilor pe acest subiect. De asemenea, website-ului îi este interzis să creeze pagini speciale pe tema disputei comerciale dintre SUA şi China, potrivit Reuters.

Ca şi alţi angajaţi în sectorul media din China care au discutat cu Reuters despre această problemă, sursa a refuzat să-i fie făcut cunoscut numle din cauza sensibilităţii subiectului şi pentru că nu a fost autorizată să discute public despre el.

Editorii câtorva organizaţii media importante de stat, inclusiv China Daily, Global Times şi Xinhua, nu au răspuns apelurilor de interviuri pentru Reuters. Biroul de informaţii al Consiliului de Stat nu a comentat imediat eforturile depuse de statul chinez pentru a cenzura ştirile legate de războiul comercial sino-american.

Nu se ştie pe moment dacă atitudinea Beijingului se va schimba după ce SUA a ameninţat marţi că va aplica tarife suplimentare asupra a câteva mii de produse importate din China în valoare de 200 miliarde de dolari.

Pe măsura amplificării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, au existat unele editoriale mai acide publicate în ziare chineze cheie, însă atacurile au fost generale – existând, de exemplu, mici menţiuni despre Trump – şi au inclus puţine detalii despre cum va fi afectat statul comunist.