SUA plusează. Dezvăluie o listă cu produse chinezeşti ce ar putea fi taxate (200 miliarde USD)

Oficiali americani au dezvăluit o listă cu produse chineze care ar putea fi taxate cu tarife de 10%, generând temeri privind un război comercial tot mai intens între cele două ţări. Unii retaileri americani au criticat decizia.
O navă chineză încărcată cu containere în Qingdao, China.
O navă chineză încărcată cu containere în Qingdao, China. (AFP/Getty Images)

SUA a publicat marţi o listă cu produse importate din China în valoare de 200 miliarde de dolari asupra cărora ar putea fi aplicate tarife în curând.

Mişcarea reprezintă o amplificare majoră a războiului comercial tot mai intens dintre cele mai mari două economii ale lumii, potrivit Deutsche Welle.

Potrivit Biroului Reprezentantului Comerţului american, 6.031 de linii de produse vor fi taxate cu tarife de 10%. Lista va fi dezbătută timp de două luni înaintea unei posibile implementări de către preşedintele american Donald Trump.

De asemenea, biroul a precizat că potenţialele tarife vor intra în vigoare cel mai devreme în luna septembrie şi că lista include produse alimentare, chimice, minerale, tutun, electronice şi produse de birotică.

Referindu-se la produsele care ar putea fi taxate de SUA, Ministerul chinez al Comerţului a declarat că acest lucru este “inacceptabil”, adăugând că Beijingul va răspunde la aceste mişcări ale Washingtonului.

“Comportamentul SUA afectează China, afectează lumea, afectează însăşi SUA”, a adăugat ministerul.

Retail Industry Leaders Association a declarat că noile tarife propuse pentru importurile chinezeşti vor pedepsi şi familiile americane prin creşterea preţurilor.

Orrin Hatch, preşedinte al Comisiei de Finanţe din Senatul SUA, a precizat că mişcarea administraţiei Trump este “necugetată”.

Un oficial de top din sectorul comercial chinez, reiterând declaraţii precedente, a acuzat SUA că afectează regulile comerţului global şi însăşi globalizarea.

Administraţia Trump a impus deja, săptămâna trecută, tarife de 25% asupra unor importuri chineze în valoare de 34 miliarde de dolari, forţând Beijingul să impună tarife punitive de aceeaşi valoare asupra importurilor americane. SUA a sugerat că ar putea, în cele din urmă, să impună tarife la unele produse chineze în valoare de 500 miliarde de dolari.

Regimul comunist din Beijing a ameninţat că va răspunde dolar-pentru-dolar în cazul în care administraţia SUA va impune o nouă rundă de tarife, pe lângă cele în valoare de 34 miliarde de dolari. Totuşi, deoarece China exportă în SUA mai mult decât importă de acolo, există limite asupra tarifelor pe care Beijingul le poate impune asupra produselor americane. Din acest motiv, au apărut unele temeri că statul chinez ar putea lua decizia să limiteze tarifele la produsele din SUA.

Tarifele americane pentru aluminiul şi oţelul importate din Canada, UE şi alte ţări au atras, de asemenea, tarife punitive asupra produselor americane. Perspectiva unui război comercial internaţional a provocat tensiuni pe pieţele globale.