China înfruntă un nou val de condamnare. G7 critică confiscările chineze de teritorii

Grupul G7 care s-a întâlnit la Castelul Elmau, 8 iunie 2015
Grupul G7 care s-a întâlnit la Castelul Elmau, 8 iunie 2015 (Sven Hoppe/AFP/Getty Images)

Folosind vechea sa politică a “dezvoltării paşnice”, regimul chinez a adoptat o atitudine mai retrasă în ceea ce priveşte armata sa, astfel că nu a atras o atenţie deosebită şi monitorizare internaţională. Totuşi, în anii recenţi, a renunţat la acea politică şi acum înfruntă un val de prăbuşire politică datorită agresiunii sale tot mai mari.

Liderii mondiali prezenţi la summitul G7 din Germania nu au numit China în mod direct, dar au criticat confiscările sale de teritorii în Marea Chinei de Sud, unde regimul comunist a început să construiască insule artificiale.

“Ne opunem cu tărie folosirii intimidării, constrângerii şi forţei, precum şi oricărei acţiuni unilaterale care urmăreşte să schimbe status quo-ul, precum revendicările masive de teritorii”, au declarat liderii G7, conform ziarului chinez South China Morning Post.

“Subliniem importanţa unei rezolvări paşnice a disputei precum şi a aplicării libere şi nestânjenite a legii în oceanele lumii”, au declarat ei.

Regimul chinez a declarat înfiinţarea unei zone de apărare aeriană deasupra Mării Chinei de Est, care a inclus şi un teritoriu aflat sub controlul japonezilor. La scurt timp, a fost adoptată o nouă politică, mai dură, care prevede acţiunea militară pentru consolidarea revendicărilor teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Est şi de Sud.

Deşi a fost capabilă să confişte teritorii – în special în Marea Chinei de Sud, unde pur şi simplu îşi construieşte propriul său teritoriu – alte naţiuni au devenit din ce în ce mai vocale împotriva agresiunii chineze.

Japonia şi-a schimbat politica militară şi în scurt timp ar putea deveni o putere militară globală, Australia ia în considerare desfăşurarea de nave de luptă pentru a contracara revendicările teritoriale ale regimului chinez. Alte naţiuni din regiunea Asia-Pacific, notabil Vietnamul şi Filipine, îşi întăresc alianţele cu Statele Unite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe