Beijing-ul trimite arme în Insulele Spratly în contextul intensificării disputei din Marea Chinei de Sud

Nave ale Chinei lângă Reciful Mischief Reef, arhipeleagul Spratly Islands Marea de Sud a Chinei.
Nave ale Chinei lângă Reciful Mischief Reef, arhipeleagul Spratly Islands Marea de Sud a Chinei. (US Navy)

China a trimis arme în Insulele artificiale Spratly, aflate în centrul unei controverse privind revendicări teritoriale disputate în Marea Chinei de Sud, conform unui raport publicat în presa australiană.

Tipul de armament instalat pe insule nu a fost specificat în raportul Fairfax Media, care a citat, totuşi, temeri în rândul oficialilor australieni în legătură cu faptul că Beijing-ul ar putea lua măsuri pentru a introduce radare de rază lungă, sisteme de apărare antiaeriană şi zboruri de supraveghere regulate care îi vor permite să îşi protejeze puterea militară de-a lungul unei zone întinse.

Amplasarea armelor în insule, dacă este verificată, ar reprezenta cea mai recentă dintr-o serie de dispute care au avut loc în zilele recente, susţine International Business Times.

Marţi, China a demarat un alt proiect de construcţii pe insule – două faruri maritime – şi şi-a anunţat intenţia de a continua procesul de construire a ceea ce un oficial chinez a insistat că ar fi structuri necesare pentru utilizarea publică.

În plus, China a publicat în această săptămână noua sa strategie militară, care s-a concentrat pe dezvoltarea capacităţii ţării de a plasa forţele sale navale în afara graniţelor proprii. Deşi Carta Albă privind strategia militară menţionează SUA doar în trecere, totuşi documentul oferă indicii clare în privinţa naţiunilor pe care China le consideră ca fiind oponentele sale, învinuid în acelaşi timp anumite ţări pentru interferare cu problemele din Marea Chinei de Sud, a raportat New York Times.

SUA a răspuns la acţiunile întreprinse de China în Marea Chinei de Sud atât pe cale diplomatică cât şi militară. Miercuri, secretarul american al Apărării Ash Carter a cerut încetarea imediată a activităţilor de construire în regiunea disputată, susţinând că aceste activităţi chineze încalcă consensul regional, adăugând că navele şi avioanele de luptă americane vor continua să opereze în zonă în conformitate cu legea internaţională, arată Reuters.

În plus, în cadrul unui incident discutat intens săptămâna trecută, un avion de recunoaştere american care a zburat printr-o “zonă de alertă militară” autodeclarată de China în jurul insulelor sale artificiale, a fost averizat de multe ori de Marina chineză să părăsească zona.

Avioanele militare americane au zburat în repetate rânduri prin astfel de zone, localizate în regiuni maritime unde Statele Unite nu recunosc suveranitatea chineză.

În lumina rapoartelor că Beijing-ul a trimis arme în aceste insule, guvernul australian aparent ia în considerare desfăşurarea unor misiuni similare de asigurare a “libertăţii de navigaţie”, schimbându-şi poziţia sa anterioară de neutralitate în această dispută.

Continuarea zborurilor militare americane, pe lângă rapoartele că SUA vizează trimiterea de nave şi avioane de luptă într-o zonă situată la 20 km în jurul insulelor, ridică posibilitatea unei confruntări militare între cele două naţiuni, conform International Business Times.

În timp ce SUA şi China au negociat protocoale pentru ceea ce ele numesc “întâlniri neaşteptate” pentru a reduce şansele unui astfel de conflict, aceste protocoale au fost aprobate doar pentru întâlnirile navale nu şi pentru cele aeriene, lăsând astfel spaţiu pentru un posibil conflict. Cele două ţări au căzut de acord să ajungă până la sfârşitul anului la o înţelegere asupra unui protocol în acest sens.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe