China acuză SUA de o provocare militară serioasă în Marea Chinei de Sud

Două bombardiere americane B-52 au zburat în această lună în apropierea insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud, Beijingul susţinând că a fost vorba de o provocare militară serioasă.
Fotografie aeriană care suprinde activităţile continue de revendicare teritorială ale Chinei asupra recifului Mischief din Insulele Spratly, în Marea Chinei de Sud, 11 mai 2015.
Fotografie aeriană care suprinde activităţile continue de revendicare teritorială ale Chinei asupra recifului Mischief din Insulele Spratly, în Marea Chinei de Sud, 11 mai 2015. (Captură Foto)

China insistă că deţine suveranitate asupra celei mai mari părţi a mării bogate în resurse, în ciuda faptului că unii dintre vecinii săi şi-au exprimat propriile revendicări teritoriale, iar activitatea SUA în regiune a înfuriat Beijingul de mai multe ori în lunile recente.

“În dimineaţa zilei de 10 decembrie, două bombardiere americane B-52 au pătruns fără autorizaţie în spaţiul aerian de deasupra insulelor chineze Nansha şi în zonele din apropiere”, a susţinut Ministerul chinez al Apărării, folosind numele chinez pentru insulele Spratly.

“Acest comportament reprezintă o provocare militară serioasă care complică situaţia generală în Marea Chinei de Sud, contribuind la militarizarea regiunii”, conform declaraţiei ministerului.

În timpul acelei misiuni, unul dintre cele două bombardiere a zburat neintenţionat în zona de 22 de km din jurul insulelor artificiale, au declarat vineri oficiali ai Pentagonului, fiind citaţi de Wall Street Journal.

Acest lucru s-ar putea să fi fost cauzat de condiţiile dificile de vreme, au mai susţinut oficialii.

Washingtonul a declarat sâmbătă că desfăşoară în regiune, inclusiv în Marea Chinei de Sud, misiuni de rutină pentru pregătire, adăugând că investighează rapoartele privind apropierea bombardierului B-52 de lanţul Spratly.

Marea Chinei de Sud este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri, care se ridică la o valoare totală de 5 trilioane de dolari anual, inclusiv 1,2 trilioane de dolari obţinuţi de SUA din comerţ.

Deşi China revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, Vietnamul, Malaezia, Brunei, Filipine şi Taiwan revendică la rândul lor anumite zone ale acesteia.

Mai multe vizite

SUA a declarat anterior că este dreptul său să navigheze şi să zboare liber în Marea Chinei de Sud şi a criticat activităţile chineze de construire de insule artificiale în acea regiune,conform Business Insider.

În lunile recente, SUA a trimis şi alte bombardiere B-52 şi chiar un distrugător cu rachete ghidate în apropierea unora dintre controversatele insule.

În luna octombrie, distrugătorul american USS Lassen a pătruns în zona de 22 de km din jurul insulelor artificiale construite de China în Arhipelagul Spratly, declanşând o reacţie furioasă a Beijingului. Patrula americană a marcat cea mai semnificativă provocare de până acum din partea SUA la adresa revendicărilor teritoriale chineze în regiune.

“SUA a trimis în continuu nave şi avioane militare pentru a-şi demonstra puterea şi pentru a crea tensiuni în spaţiul maritim şi aerian” al Mării Chinei de Sud, a mai susţinut Ministerul chinez al Apărării.

“Armata chineză va lua toate măsurile necesare pentru a apăra suveranitatea şi securitatea ţării”.

Armata chineză a desfăşurat săptămâna trecută exerciţii militare în zonă. În cadrul lor, navele de luptă, submarinele şi avioanele de luptă au fost desfăşurate pe o suprafaţă de câteva mii de km, a anunţat ziarul oficial al Armatei de Eliberare a Poporului.