China a interzis moneda virtuală Bitcoin

Bitcoin wallet.
Bitcoin wallet. (wikipedia.org)

Banca Centrală din China a decis să interzică participarea instituţiilor financiare în tranzacţii cu monedă virtuală Bitcoin. Deşi banca a evidenţiat, în cadrul unei declaraţii, că Bitcoin nu reprezintă încă o ameninţare pentru stabilitatea financiară a ţării, dar există totuşi riscuri pentru sistemul financiar, transmite agenţia Reuters.

În acelaşi timp, Banca Centrală Chineză a dat asigurări că va face tot posibilul pentru a preveni utilizarea Bitcoin în scopuri ilicite, cum ar fi spălarea de bani. Cu toate acestea, cetăţenii au voie de la orânduire să tranzacţioneze Bitcoin, de îndată ce conştientizează riscurile unei investiţii într-o monedă alternativă, a declarat banca centrală.

„Bitcoin este o monedă digitală descentralizată care a câştigat o mare popularitate în rândul investitorilor chinezi. Potrivit portalului specializat Bitcoin Average, investitorii din China reprezintă 62% din piaţa mondială a Bitcoin. Creşterea cererii de monedă virtuală a permis site-ului chinez BTC China, care tranzacţionează Bitcoin, să-i depăşească pe japonezii de la Mt.Gox, care până de curând au fost lideri în ceea ce priveşte comerţul cu Bitcoin”, a raportat money.ro

În prezent, valoarea Bitcoin a ajuns pe site-ul Tokyo Mt.Gox la o mie de dolari, în timp ce pe platforma de tranzacţionare chineză BTC China a ajuns la 963 de dolari.

Potrivit unor ştiri apărute la sfârşitul lunii noiembrie, reprezentanţii BTC China s-au consultat cu autorităţile de reglementare chineze în vederea legalizării Bitcoin, ceea ce ar fi permis proprietarilor de valută digitală să o utilizeze pentru a cumpăra bunuri şi servicii reale.

Mai exact Bitcoin reprezintă un sistem de plată electronică descentralizat, fără administrator sau analog al acestuia. Moneda Bitcoin poate fi folosită la plata electronică a bunurilor şi serviciilor de la vânzătorii care acceptă moneda. De asemenea, se poate schimba pe bani reali prin intermediul platformelor de tranzacţionare specializate sau de schimb.

Interzicerea monedei Bitcoin în China a avut ca efect imediat prăbuşirea cotaţiei monedei virtuale în raport cu dolarul american cu 30%, joi dimineaţă, de la 1.240 de dolari la 870 de dolari, anunţă Business Insider.