Chevron şi-a reluat, pe şest, operaţiunile la Pungeşti

Mişcarea de rezistenţă de la Pungeşti
Mişcarea de rezistenţă de la Pungeşti (Prin bunavoinţa Asociaţiei Vira)

Compania americană Chevron, a anunţat duminică dimineaţă ca şi-a reluat operaţiunile de explorare la Siliştea-Pungeşti, după ce sâmbătă, lucrările au fost sistate, pe fundalul unei răbufniri de revoltă a protestatarilor, rapid înăbuşită de jandarmi.

În urma incidentelor care au avut loc sâmbătă, la Pungeşti, 22 de protestatari au fost urcaţi în dube şi duşi la Vaslui, 15 alegându-se cu dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (şi port de armă albă, o persoană), după ce au aruncat cu pietre în utilajele Chevron şi au rupt gardul care împrejumuia terenul unde vor avea loc exploatări. Şapte persoane au primit amenzi între 500 şi 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată.

Ca urmare a "violenţelor", Chevron a anunţat ieri suspendarea operaţiunilor în zonă. Până azi, când, fără să anunţe, le-a reluat.

"Chevron poate confirma că şi-a reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din comună Pungeşti, judeţul Vaslui. Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe care le-am obţinut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm", precizează compania într-un comunicat.

Oficialii Chevron mai declară că respectă dreptul persoanelor de a-şi exprimă opiniile, însă acesta trebuie exercitat în limitele legii şi îşi reiterează "angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale", se mai arată în comunicat.

Lucrările Chevron au mai fost suspendate o dată, în luna octombrie a acestui an, când localnicii din Pungeşti au ieşit în drum, cu mic cu mare, formând un lanţ uman din trupurile lor, pentru a opri utilajele trimise de companie să demareze lucrări de construcţie în vederea amplasării primei sonde de explorare a gazelor de şist.

Jandarmii au interveni violent, spulberând lanţul uman. Scandalul a depăşit graniţele comunei şi ulterior ale ţării, fiind mediatizat internaţional şi declanşând ample proteste de solidaritate în toată ţara şi în numeroase oraşe de pe glob. Chevron şi-a suspendat la momentul respectiv lucrările, declarând, la fel ca acum, că siguranţa oamenilor, mediului, angajaţilor etc. este prioritară şi că lucrările se vor relua după o amplă campanie de informare, pentru a îi convinge pe localnici că exploatările nu prezintă niciun pericol pentru ei.

Lucrările au fost însă reluate pe furiş, în zorii zilei de 2 decembrie utilajele intrând în sat însoţite de numeroase efective de jandarmi.

"Pe 2 decembrie la ora 4-4.30 cu aproximaţie au venit în număr foarte mare, în jur de 1000 de jandarmi, cetăţenii au fost bătuţi în propriile curţi, sau cei care ieşiţi în stradă să se-ndrepte către tabără [tăbăra de rezistenţă de la Pungeşti - n.r.] să protesteze în mod paşnic şi legal au fost împiedicaţi, au fost loviţi cu scuturile, cu bastoanele, eu am fost arestat, eu, Zîna Domintean, pe Zîna Domintean au prins-o de gât, au imobilizat-o cu tricolorul pe care-l avea la gât, nu mai putea să respire, îşi pierduse pentru moment cunoştinţa şi au aruncat-o ca pe un sac de cartofi în dubă", ne-a declarat telefonic dl.Ticu Pâslaru, unul dintre liderii protestatarilor din Tăbăra de rezistenţă de la Pungeşti.

Jandarmii, aduşi din alte colţuri ale României, au ţinut satul sub ocupaţie zile în şir. Oamenii au fost bătuţi, intimidaţi, terorizaţi, amendaţi arestaţi, pentru a nu se apropia de perimetrul exploatărilor Chevron.

Sâmbătă, 7 decembrie, la Pungeşti s-au strâns protestatari din toată ţara, care au reuşit cumva să intre în localitate fără să fie opriţi de impresionantele efective de jandarmi care asigura "în regim de permanenţă" securitatea utilajelor Chevron.

Aceştia s-au strâns pe terenul unui sătean, amplasat în faţa concesiunii Chevron, pentru a protesta. La proteste au luat parte şi oameni din satele din comuna Pungeşti, prea speriaţi de jandarmi pentru a lua parte la proteste, până ieri când le-au venit întăriri.

La faţa locului a fost mobilizat un număr impresionant de jandarmi. La un moment dat, nemulţumirea a erupt şi oamenii au trecut drumul. Sutele de protestatari de la Pungeşti, au reuşit să pătrundă în perimetrul Chevronului, rupând gardurile împrejmuitoare. Jandarmii au scăpat situaţia de sub control, iar oamenii revoltaţi au intrat pe proprietatea firmei gazifere, strigându-şi nemulţumirea şi aruncând cu pietre în camioanele şi utilajele de pe câmp.

Au urmat arestările, ridicările cu duba, devenite deja clasice la Pungeşti, după care Chevron a dat un comunicat prin care anunţă că lucrările se suspendă. Temporar.

Azi le-a reluat. Fără să anunţe că le va relua. A dat însa post factum o confirmare în acest sens, anunţat şi că a făcut plângere la Poliţia Vaslui, pentru distrugerea "aproape în totalitate" a gardului împrejmuitor al terenului deţinut la Pungeşti, dar şi o parte din utilajele companiei.

Sătenii din Pungeşti fac şi ei plângeri, de luni în şir, cerând oprirea exploatărilor, care vor distruge o întreagă comună şi viitorul locuitorilor ei.

Au făcut chiar un referendum în acest sens, exprimându-se împotriva exploatării gazelor de şist, fiind ştiut că acestea sunt asociate cu o creştere spectaculoasă a activităţii seismice, cu otrăvirea apelor şi a mediului etc.

Consiliul Local Pungeşti a emis chiar o hotărâre prin care interzice lucrările de explorare-exploatare a gazelor de şist pe teritoriul comunei. Autorităţile judeţene au contestat însă decizia localnicilor, afirmând că "bogăţiile subsolului" aparţin, conform Constituţiei, statului, care Stat a decis ca Chevron le poate exploata. Mediul înconjurător însă, casele localnicilor, fântânile, pământul, iarba şi recoltele nu aparţin statului, ci sunt proprietate privată, iar proprietarii, localnici din Pungeşti, nu vor să-şi vadă comuna distrusă prin exploatarea gazelor de şist.

"Noi nu vom înceta lupta până când gazele de şist nu vor fi interzise în România. Directorul general al companiei Chevron a făcut o declaraţie cum că pentru moment şi-a suspendat activitatea. Noi nu mai vrem suspendare, noi vrem ca gazele de şist să fie interzise pe teritoriul României", ne-a declarat ieri telefonic, din Pungeşti, dl.Ticu Pâslaru, la câteva ore după ce Chevron anunţate suspendarea lucrărilor, preţ de o zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne